Washingtonban magyar startupokat és modernizált kisvállalkozásokat segítő center nyílik

Washingtonban magyar startupokat és modernizált kisvállalkozásokat segítő center nyílik

Magyar startup cégeket és modernizált kisvállalkozásokat segítő centrum nyílik Washingtonban a magyar nagykövetségen.

Szabó László washingtoni nagykövet a jelképes alapkőletételen kijelentette, Magyarország a akadémiai felfedezések és újítások hosszú történetével dicsekedhet. Hangoztatta még, a magyar külképviselet elsődleges feladatának tekinti a „legjobb és legcsillogóbb elmék amerikai megjelenésének elősegítését”.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a rendezvényen Donald Trump amerikai elnök jelszavát idézte: „Amerika az első”, ezt követően kijelentette még, hogy a magyar kormány 2010 óta azt vallja, hogy részére Magyarország az első.

Az államtitkár az érdeklődőknek kijelentette: ez az őszinte beszéd alkalmat kínál Magyarországnak, hogy megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyek mindkét állam részére előnyösek.

„Ez a centrum, amit most megvalósítunk, alkalmat kínál a leleményes magyar ötletekből sarjadó magyar továbbfejlesztett vállalkozások részére, hogy megjelenjenek az amerikai piacon” – nyilatkozott. Úgy vélte, az amerikai piacon hatalmas módok várnak a magyarokra.

Aláhúzta: változatlanul az Egyesül Államoké a Föld legnagyobb és legfejlettebb piacgazdasága, ahol hisznek a versenyben és örülnek annak, hogy ez a verseny erősödhet ezt követően úgy is, hogy Magyarország megteremt Washingtonban egy ilyen központot.

Az államtitkár bizakodón szólt arról, hogy a magyar leleményes ötletekre épülő modernizált vállalkozások megállják helyüket az amerikai piacon is. Utalt a Harvard Egyetem egyik kutatására, amely azt vizsgálta, hogy a kockázati tőkebefektetők mibe fektetnek, és kiderült, hogy először is a jó csapatokba és az „emberi minőségbe” szeretnek beruházni.

György László nyomatékosította: a magyar leleményes gondolkodás – a sajátos magyar történelem, a kulturális szokások és nyelv folytán is – igazi minőséget képvisel. Ennek alátámasztására a Blackrock amerikai befektető vállalkozást említette, amely Budapesten valósította meg kelet-közép-európai fejlesztő központját.

Arra a kérdésére, hogy az innovációs centrum hogyan támogatja a magyar vállalkozásokat és startupokat, György László kifejtette: a magyar kormány anyagilag segíti ezeket a kezdeményezéseket, mindent összevetve példaként a infokommunikációs vállalkozásokat öt és félmilliárd forinttal támogatja. Az amerikai piacra törekvőknek az első három hónapban finanszírozza az amerikai tartózkodást, és már előzetesen nyújt támogatást nekik a kapcsolatteremtésben.

Az államtitkár kijelentette, hogy Washingtonban már felvette a kapcsolatot olyan amerikai üzletemberekkel, akik jól ismerik a helyi vállalkozásbeli környezetet, tudják, hogy egy-egy jó javaslat hogyan „illeszthető” a legjobban az amerikai elvárásokhoz és lehetőségekhez, és készek a magyar fejlesztések segítésére is. Mindehhez természetesen a magyar vállalkozók aktivitása, fürgesége, szemfülessége is elengedhetetlen – tette hozzá György László.

mti