Több mint hárommilliárd forintos fejlesztés indul a MATE-n

Több mint hárommilliárd forintos fejlesztés indul a MATE-n

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) négy kampuszán 3,3 milliárd forintos beruházás indul – hozott nyilvánosságra sajtótájékoztatóján Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke és Gyuricza Csaba rektor a gödöllői Szent István Campuson.

A beruházás keretében infrastrukturális és energiahatékonysági fejlesztések valósulnak meg, illetve nagyfokúan modernebb lesz a digitális infrastruktúra is. Az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének (RRF) keretéből támogatott projekt befejezése 2026. április végére gyanítható. Az uniós támogatáshoz az egyetem 112 millió forint önerővel járult hozzá.

Birkner Zoltán nyomatékosította, hogy a magyar innovációs rendszernek a központi szereplője a magyar egyetemi hálózat. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (KEKVA) maximálisan támogatják a folyamatot, tudniillik a modern tulajdonosok azt kérik az egyetemi menedzsmenttől, hogy olyan szemlélettel vezessék az egyetemet, amely illik az újítás központi szereplőihez.

Gyuricza Csaba rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy két évvel ezelőtt a MATE olyan koncepció mentén alakult meg, hogy innovációs, kutatási és nevelési hátteret nyújtson a magyar vidék, a magyar vidéki értelmiség képzéséhez, amellyel 21. századi színvonalon támogatja újjáépíteni a magyar agrár és élelmiszergazdaságot.

A MATE több szempontból is a legek egyeteme, de a létező példátlan erőforrásaihoz lényeges az is, hogy legyen korszerű infrastruktúrája. Az elmúlt évek fejlesztéseinek már vannak tetszetős eredményei, ami mutatja a jó irányt, és ebbe a filozófiába illeszkedik bele az a 3,3 milliárd forintos fejlesztés, amit négy kampuszon tudnak elindítani: Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason – mondta.

Az energetikai felújítások értéke 2,3 milliárd forint, ami érinti a Szent István, a Kaposvári és a Georgikon Campust, azonkívül a Szarvasi Képzési Helyet. Az ugyancsak a négy helyszínt érintő Digitális infrastruktúrafejlesztés értéke 1 milliárd forint, aminek keretében erőteljesen korszerűbb lesz a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúra, és hibrid oktatásra alkalmas termeket is megvalósítnak.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett az egyetem 400 egyetemi polgár digitális készségfejlesztésére irányuló oktatásokat is fog tartani – sorolta a rektor.

mti