Szegeden rendezik nyári hónapokban az internacionális Informatikai Diákolimpiát

Szegeden rendezik nyári hónapokban az internacionális Informatikai Diákolimpiát

Csaknem száz állam részvételével augusztus 28-tól Szegeden rendezik a 35. Internacionális Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics – IOI) – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára.

Szolnoki Szabolcs a verseny koordinációs megbeszélésének szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország pályázat útján nyerte el a rendezés jogát. 1996 után az ez évi a második alkalom, hogy Magyarország szervezheti meg a rangos akadémiai megmérettetést.

A verseny egyik célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai oktatásra és népszerűsítse a digitalizáció okán hiányszakmává váló informatikusi életpályát – tudatta a politikus.

A találkozóra várhatóan száz országból érkezik négy-négy fiatal, szervezőként ugyanakkor Magyarország nyolc versenyzőt indíthat. A kísérőkkel közösen eléri az IOI résztvevőinek száma az ezret – mondta Szolnoki Szabolcs.

Jobbágy László, a magyar szervezőbizottság elnöke kifejtette, az IOI az öt legnagyobb presztízsű akadémiai olimpia egyike, amely 11 évet követően, a tengerentúlon és ázsiai helyszínek szervezett versenyek után tér vissza Európába.

A fiatalok az augusztus 28. és szeptember 4. közt rendezett programon belül két versenynapon mérik össze tudásukat, ezeket közösségi, sport, turisztikai és kulturális programok kísérik. A találkozót Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva szervezik meg – tudatta a mester.

Nyúl László, a magyar technikai bizottság elnöke közölte, a versenyzőknek kétszer öt óra alatt kell megoldaniuk három feladatot, programokat írnak, algoritmusokat fejlesztenek ezt követően.

A pandémia folytán 2019 óta ez lesz az első verseny, mikor is az indulók személyesen vehetnek részt a megmérettetésen. A technikai háttér, a számítógépek, szerverek, az erős és gyengeáramú hálózat kiépítése komoly előkészítést igényel – közölte a Szegedi Tudományegyetem informatikai intézetének docense.

mti