Új orvos-nővérszállót osztottak ki Pásztón

Új orvos-nővérszállót osztottak ki Pásztón

Új orvos-nővérszállót osztottak ki a Nógrád vármegyei Pásztón a települési Margit Kórház beruházásában, a kórházzal szemközti tartományban.

Az átadó ünnepségen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: veszélyhelyzetet veszélyhelyzet követ, de minden nehézség ellenére elkészült a 300 millió forintos beruházás, a tíz új lakóhely orvosok és nővérek részére.

Hét konyha-nappalis garzonlakás, két egyszobás és egy kétszobás lakóhely épült, ezek pályakezdőknek, nagycsaládosoknak is lehetőséget adnak arra, hogy a kórházban dolgozzanak a munkahelyükkel szemben lakva – tette hozzá.

Az államtitkár nyomatékosította, az egészségügyben kardinális a munkakörnyezet és a bérezés. Azt mondta: „az orvosok bérét rekordgyorsasággal, olyan mértékben emeltük, amire Magyarország történetében még nem volt példa”.

Rétvári Bence kitért arra, hogy 70 év után a mindenki részére kellemetlen hálapénz rendszerét is kivezették a magyar egészségügyből.

Az államtitkár újabb releváns feladatnak nevezte az ápolói béremelést, erre a második félévre 50, a jövő évre ugyanakkor 100 milliárd forintot különítettek el.

Az másfajta juttatások közt említette a szolgálati lakóhelyeket, főként olyan környékeken, ahol eléggé nehéz egészségügyi dolgozót találni, és mint hozzáfűzte, a Magyar Falu Programnak van ilyen eleme.

Ismertetése alapján országszerte kormányzati program keretében kilenc helyszínen már lezárult az orvos-nővérszállók építése, hét helyszínen ugyanakkor még tart a beruházás.

Az államtitkár azt is közölte, az európai uniós és a magyarországi számok hasonlóak a betegek és az orvosok arányát nézve, de a betegek és az ápolók arányát javítani kell.

A nagyarányú orvosi bérfejlesztés után így is jelentős a nagyarányú szakdolgozói béremelés – hangoztatta.

Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési küldötte köszöntőjében azt mondta, mintaértékű tíz és fél hónap áll a pásztói kórház mögött, mert rekordgyorsasággal jött létre az európai színvonalú beruházás, ami mások részére is példa lehet.

Boczek Tibor, a Margit Kórház vezetője előadásában a kórházat bemutatva ismertette: 1909-ben alapítványi kórházként alakult meg az intézmény, 2000-ben Pásztón épült meg az állam első mátrix-kórháza. 2004-ben sikerült felújítani, de két évvel később az korábbi döntések okán mindössze 20 aktív ágya maradt, és évi 300 millió forinttal csökkentették a finanszírozását. A modern struktúra 70 ember elbocsátásával járt (304 dolgozóból).

Új területeken kezdtek dolgozni, egynapos sebészetet és fizető szolgáltatásokat vezettek be, és 2010 lett – elmondása alapján – a minőségmegtartó túlélés éve.

Boczek Tibor ismertette azt is, likviditásuk példaértékű lehet, az intézménynek 2006-tól nincs tartozása, és 2009-ben a Margit Kórházat az év kórházává választotta az Egészségügyi Minisztérium.

A kórház ma 175 ágyas, ágykihasználtsága 90-100 százalék közti.

mti