Vikingeknek szánt váltságdíj része lehetett a Lengyelországban talált érmelelet

Vikingeknek szánt váltságdíj része lehetett a Lengyelországban talált érmelelet

Egy halom rendkívüli érmére bukkantak Lengyelország északkeleti részén. A frank birodalomban csaknem 1200 éve vert ezüstérmék a Párizst a vikingektől megmentő váltságdíj részei lehettek.

Ez az első alkalom, hogy a Karoling-dinasztia idejéből ilyen sok érme bukkant fel az országban. Eddig csak három darab ilyen jellegzetes – rendkívüli stílusú, latin felirattal, centrumában kereszttel díszített – pénzérmét találtak Lengyelországban – olvasható a LiveScience akadémiai ismeretterjesztő hírportálon.

A Frank Birodalmat I. Károly frank császár alapította, kiterjedése a 8-10. századra kiterjedt a mai Franciaországra, Németországra, Svájcra és Olaszország északi részére.

A régészek alapján a most talált leletek a viking kereskedelmi településből, Trusóból származhattak, amely a Balti-tenger szélén terült el, csaknem 100 kilométerre nyugatra attól a mezőtől, ahol most az érmék előkerültek.

Amennyiben a pénz Trusóból származott, lehetséges, hogy része volt annak az aranyból és ezüstből álló óriási váltságdíjnak, amit az egyik karoling király fizetett a vikingeknek, hogy gátolja Párizs kifosztását.

Az első maroknyi érmét fémdetektorokkal találták meg 2020 novemberében Biskupiec település közelében egy mezőn. A megtalálók leállították a keresést és értesítették a muzeológusokat.

Márciusra Luke Szczepanski régész és munkatársai 118 érmét találtak meg, ezekből 117-et I. Lajos frank császár uralkodása (814-840), egyet mindazonáltal fia, II. (Kopasz) Károly uralkodása (840-877) alatt vertek.

mti