Videojátékokkal vezettük le a feszültséget a bezártság alatt

Videojátékokkal vezettük le a feszültséget a bezártság alatt

Sokkal több időt töltöttünk játékkal a bezártság alatt, és az elmúlt egy évben a magyarok 66 százaléka próbált ki valamilyen új videojátékot – derült ki az LG Magyarország országos, tetszetős kutatásából. A játékok nem kizárólag az unaloműzésben segítettek: a megkérdezettek véleménye alapján a gaming kiszakította őket a bezártságból, segített levezetni a felgyülemlett feszültséget, sikerélményt adott és még a magányt is enyhítette.

A videojátékkal játszók elmúlt egy évét, és a játék korlátozások alatti hatásait vizsgálta az LG Magyarország országos, 18-65 évesekre tetszetős, az UltraGear megjelenítő termékkategóriához kapcsolódó kutatása.

Mindent összevetve játszanak a magyarok

A kutatás eredményei alapján a hazai gamerek legnagyobb arányban mobilon játszanak, ez után következnek a laptopok és asztali számítógépek, a konzolok mindazonáltal a harmadik helyet foglalják el. A játékosok 46 százaléka az, aki csak egyféle eszközön játszik – a válaszadók döntő része ennek értelmében változatos megoldású eszközt is használ erre a célra. A kutatásban az LG átlagos játékosoknak nevezte azt a csoportot, aminek elemei az elmúlt évben biztosan játszottak valamilyen videojátékkal, az aktív játékosok csoportját mindazonáltal a kutatás eredményeinek kiértékelésekor azok alkották, akik a videojátékozást releváns időtöltésnek tartották az elmúlt egy évben. Amíg az átlagos játékosok egy alkalommal 86 percig játszanak, az aktív játékosok átlagosan 109 percet töltenek egy alkalommal a gépek előtt. Az átlagos játékosok közt gyakrabban előfordulnak a rövidebb – fél óra vagy kevesebb – játékalkalmak. A rendszeres játékosok 45 százaléka minden nap játszik, de a napi rendszerességű játékosok aránya az átlagos csoportban is igen magas, 38 százalékos.

Többet játszottunk a pandémia alatt

A válaszadók közül az átlagos játékosok 38, amíg az aktív játékosok 56 százaléka érezte úgy, hogy az elmúlt egy évben több időt töltött videojátékozással, mint a pandémia előtt. A leginkább közkedveltek mindkét csoport tekintetében a logikai és az ügyességi játékok voltak. Az aktív gamereknél az ügyességi játékokhoz hasonlóan népszerűek az akciójátékok is, ezeket mindazonáltal a kaland, stratégiai és sport/autós játékok követik a sorban. Az átlagos játékosoknál a kalandjátékok és a mobilos játékok népszerűbbek, az akció- és stratégiai játékok csak ezek után jönnek a népszerűségi sorrendben. Az aktív játékosok átlagosan 3,3, amíg az átlagos játékosok átlagosan 2,5 féle játékkal játszottak az elmúlt egy évben.

A mentális nehézségeken is segíthettek a videojátékok

A videojátékok az érzelmi, hangulati problémákban is segítettek a játékosoknak: a válaszadók 47 százaléka állította ezt. A játék elsődlegesen az unaloműzésben és a feszültség levezetésében vált a válaszadók hasznára a bezártság alatt. Az aktív játékosok 59 százaléka értékelte pozitívan a játékok szerepét a bezártság alatt, azaz állította azt, hogy a játék segített megküzdeni a mentális kihívásokkal. Az unaloműzés és a feszültséglevezetés mellett a játék sokak alapján nyújt támogatást kiszakadni a valóságból és a bezártságból, de továbbá célt és sikerélményt is ad, továbbá enyhíti a magány érzését. A megkérdezettek figyelemre méltó hányada (33%) számolt be azonfelül arról, hogy úgy érzi, a videojátékoknak hála jobbak lettek a reflexei és jobban tud koncentrálni is.

Nem kizárólag a fiataloké

Az LG felmérése alapján a játék nem kizárólag a fiatalok kedvelt időtöltése: a megkérdezett átlagos játékosok csoportjában a 18-29 évesek aránya 28 százalék, a 30-39 éveseké 33, a 40 éves vagy annál idősebb játékosok aránya ugyanakkor 39 százalék volt, amíg az aktív játékosok tekintetében a válaszadók 37 százaléka 18-29 éves, 31 százaléka 30-39 éves, 32 százaléka ugyanakkor 40 éves vagy idősebb. Az átlagos játékosok körében a férfiak és nők aránya közel azonos (49 és 51%), és az aktív játékosoknál sem tolódnak el erősen ezek az arányok (férfiak: 58%, nők: 42%). Úgy tűnik voltaképpen, hogy a játék mindenkié, és bárki profitálhat belőlük – bármilyen korosztályhoz és nemhez is tartozzunk, kívánatos így kipróbálnunk a videojátékokat.