Ujhelyi: újraindul a költségmentes európai vonatbérlet-program

Ujhelyi: újraindul az költségmentes európai vonatbérlet-program

A koronavírus-járvány után csaknem 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok díjmentes vonatbérlet-programja – mondta az MSZP európai parlamenti (EP-) küldötte a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István nyomatékosította, ezelőtt elsőként karolta fel azt a két német fiatal aktivistától származó ötletet, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy térítésmentes vonatbérlettel a 18. születésnapján.

Az előző években több száz magyar fiatal élt a lehetőséggel, a program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés – fejtette ki az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a program korábbi időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre és közülük több mint 70 ezren kaptak költségmentes vonatbérletet.

Ujhelyi István azonfelül releváns sikerként értékelte, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben nemcsak sikerült megőrizni, hanem bővíteni is tudták az Erasmus+ pénzügyi keretét, benne ugyanakkor már külön költségvetési sort kapott a DiscoverEU titulussal rendelkező program.

Az MSZP brüsszeli megbízottja megjegyezte, hogy az díjmentes InterRail-bérleteket kiosztó projekt sikerében jelentős segítséget jelentett Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos támogatása is.

Ujhelyi István azt mondta: régóta szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós programhoz és állami költségvetésből biztosítsák évente a 18. életévüket betöltő fiatalok díjmentes vonatbérletét, ami csaknem 9 milliárd forintba kerülne minden évben. A kormány egyelőre nem reagált egyetlen ezzel kapcsolatos javaslatra sem, viszont több önkormányzat már csatlakozott a programhoz és saját költségvetéséből vásárolt költségmentes bérleteket a helyi fiataloknak – közölte Ujhelyi István, példaként említve Ajkát és Veszprémet. Közölte még, a veszprémi, fideszes többségű közgyűlés a fideszes polgármester és a szocialista frakcióvezető által együttesen jegyzett indítvány alapján vásárolt egymillió forint értékben InterRail-bérleteket.

mti