Újabb múltidéző anyaggal jelentkezett Bérczesi Róbert

Újabb múltidéző anyaggal jelentkezett Bérczesi Róbert

Emléxel még? címmel második múltidéző, feldolgozásokat magába foglaló lemezét hozta létre Bérczesi Róbert. A hiperkarma frontembere ismételten Én meg az Ének néven jegyezte az anyagot, amit január 22-én az Erkel Színházban ismertet.

„Az Én és az Ének egyéni projektem, több feldolgozásanyagot nem fogok készíteni, ennyi volt benne, de ezeket a dalokat szerettem volna lemezre rögzíteni, mert sokat jelentenek nekem. Úgy akartam eljátszani őket, miként nekem tetszenének. Az első anyaghoz képest annyi a komoly változás, hogy most bekerültek népdalok és egy-két versfeldolgozás is a repertoárba” – mondta Bérczesi Róbert.

A zenész, énekes, dalszerző megemlítette, hogy sok minden történt vele az Emléxel? -lemez megjelenése, 2011 óta. „Sokáig sajnos megint elég mélyen voltam, de most jó ideje minden rendben velem. Lett ugye közben a Konyharegény című hiperkarma-album, ami elég sok energiámat elvitte és múlt évben megint hiperkarma-lemezt csináltunk, a Délibábot. Most jött el az idő az Én meg az Ének projekt második részének publikálására”.

Az Emléxel? című CD-n mások mellett a Kex, a Beatrice, Zorán, Bródy János, a Bizottság, a Trabant, a Bonanza Banzai és a Kispál és a Borz egy-egy felvételének sajátos feldolgozása hallható. A jelenlegi folytatáson, az Emléxel még? -en Bródy János ismételten megidéződik (vele kezdődik és végződik az anyag), Kispálékat egy mix képviseli, de megjelenik az LGT (Annyi mindent nem szerettem még), a Hungária (Várni rád), a Bergendy (Jöjj vissza vándor) és a Bikini (Mielőtt elmegyek) is.

Van egy-két kevésbé ismert darab is az anyagon, köztük Bornai Tibor, a KFT tagja szólódala, a Ne gondolj rám, amely negyedszázada jelent meg. „Az Átvitt étterem című kazettát sokat hallgattam gimnazista koromban, ez a dal is bekúszott most az emlékeim közül”.

Kakukktojásként első zenekara, a BlaBla egyik felvételét, a húsz évvel ezelőtti 23:50-et is újragondolta Bérczesi Róbert. Mint közölte, 2016 szeptemberében a Müpában szervezett 40. születésnapi koncertjén már eljátszották ezt a dalt.

A modern lemez hangzása sokkal teltebb, mint a 2011-ben megjelenté volt, hallható rajta vonósnégyes és több figyelem jutott a keverésre. Az anyag húsz hosszabb-rövidebb darabja közül hatban is hallható Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője. „Nemcsak Vikit hívtam el a lemezre énekelni, a koncerten Koltay Kurszán, a Margaret Island zongoristája fog velünk játszani”.

Ugyancsak megjelenik a lemezen Palya Bea, akivel a Szelidecske című népdalt adja elő Bérczesi Róbert. „Kiss Tibi a Quimbyből tanította meg nekem és megszerettem, a kedvenc népdalom lett, jó ideje egyszálgitáros fellépéseimen is játszom. A népdalok az utóbbi időben annyira befészkelték magukat a fejembe, hogy elkezdtem gitárakkordokat alájuk farigcsálni és az Emléxel még? csaknem fele egy-egy népdal feldolgozása lett” – fejtette ki Bérczesi Róbert.

Az Emléxel még? című anyagot egyetlen alkalommal, január 22-én játssza el Bérczesi Róbert zenekari kísérettel. Az alkalmi csapatban több hiperkarma-tag mellett példaként a basszusgitáros Giret Gábor, Koltay Kurszán zongorista, mitöbb a Republic Quartet vonósnégyes is színpadra lép a két énekesnő, Lábas Viki és Palya Bea mellett.

„Lesznek számok az első feldolgozásanyagról, meg pár hiperkarma-dalt is eljátszunk. A műsor darabjai a következő években egyszálgitáros fellépéseimen lesznek hallhatóak, közben meg dolgozunk a hiperkarma új lemezén, ami őszre kiszámítható, de nemsoká kijön egy új dalunk, aminek Napsütötte rész a címe. A korszerű számok szimpla szerkezetűek, kicsit visszakanyarodtam a régi blablás-időkhöz” – mondta Bérczesi Róbert.

A zenész 1996 és 1999 közt volt az egy lemezig (Kétségbeejtően átlagos) jutó BlaBlában, ezután megalakította a hiperkarmát, aminek eddig négy egész albuma jelent meg.

MTI