Újabb helyszínek váltak a Világörökség részévé

UNESCO Világörökség része, Forth vasúti híd, Skócia

Az idén Bonnban ülésező ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) újabb 24 helyszínt nyilvánított a világ kulturális örökségévé.

UNESCO Világörökség része, Rjukan-Notodden műtrágyagyár, Norvégia
UNESCO Világörökség része, Rjukan-Notodden műtrágyagyár, Norvégia

Az európai helyszínek közt találjuk a hamburgi Speicherstadt korábbi raktárépületeinek modern átdolgozását, ahol ma már irodák, bankok, galériák és lakások állnak. Ugyancsak rákerült a listára a huszadik század elején épített norvég ipari létesítmény is, a Rjukan-Notodden műtrágyagyár. Skóciából a Forth vasúti híd is kiérdemelte a megbecsülést, mint a világ leghosszabb konzolos vasúti hídja.

Dániában két helyszín is fontos szerepet kapott. Az egyik az 1733-ban Csehországból és Morvaországból érkező és N. L. Zinzendorf gróf Herrnhut nevű birtokán letelepedő husziták által alapított Christiansfeld település. A másik védett helyszín a vadászattal függ össze. A dán királyok egykori Észak-zealandi vadászterülete, a Koppenhágától 30 kilométerre északkeletre fekvő Store Dyrehave és Gribskov vadászerdők, illetve a Jagersborg Heg/Jagersborg Dyrehave vadászpark is méltán elismerésre méltó.

UNESCO Világörökség része, Cefalú és Monreale katedrálisa, Szicília
UNESCO Világörökség része, Cefalú és Monreale katedrálisa, Szicília

Világörökségi címmel gazdagodott Szicília is: Palermo arab-normann része – két palota, három templom, egy katedrális és egy híd -, valamint Cefalú és Monreale katedrálisa. Ugyancsak kiérdemelte a címet a törökországi Epheszosz antik romváros, Felső-Tigris folyó medencéjében fekvő Dijarbakiri erőd, illetve Hevsel kertek. A listára került még Jordánia fővárosának, Ammán közelében található Betánia, Keresztelő Szent János Biblia szerinti lakhelye, valamint a szaúd-arábiai Háil városának sziklarajzai is. Világörökségi címet kapott a texasi San Antonio missziós állomásai, a jeruzsálemi Bet Searim nekropolisz és két ősi iráni település, Szusza és Majmand is.

UNESCO Világörökség része, Burgundy, Franciaország
UNESCO Világörökség része, Burgundy, Franciaország

Jamaica is megkapta első ilyenfajta címét, mégpedig a világ legdrágább kávéfajtájának, a Blue Mountain származási helye révén. A Szingapúr szívében fekvő, 1859-ban létesített botanikus kert és a dél-koreai Pekcse történelmi terület, valamint a szibériai tajga szívében fekvő mongóliai Nagy Burkán-Káldun hegység, Dzsingisz kán állítólagos születési és temetkezési helye is felkerült a világörökségi listára.

Az ipari forradalom Meidzsi-korabeli 23 emblematikus helyszíne is rákerült a listára Japánban. Az elsősorban ipartelepek között szénbányák és hajógyárak szerepelnek. Az erődítményeket, romokat és sírhelyeket tartalmazó Tusi törzsi rendszer a 13 század óta maradt fenn Kínában, így lett része a világörökségnek.

A helyi marhahúsipar bölcsője lett kitüntetve Uruguayban a Fray-Bentos húsüzemen keresztül, míg Mexikóban a 16. században épített Padre Tembleque vízvezeték kapta meg az elismerést.

A listán még több név és helyszín is szerepel, melyekkel együttesen már 1033-ra bővült az UNESCO világörökségi listája.