Újabb befektetésekkel erősít az LG a robotika piacán

Újabb befektetésekkel erősít az LG a robotika piacán

Az LG Electronics létrehozta első tengerentúli befektetését a robotika területén: új partnere, az amerikai Bossa Nova Robotics a kereskedelmi szektorban ígér okos robotikai megoldásokat. A nemrégiben létrejött megállapodást a tavaly több koreai startup céggel megvalósított összefogás előzte meg. Az LG az elmúlt 12 hónapban összesen 90 millió amerikai dollárt fektetett robotikai startup vállalatokba.

A Bossa Nova Robotics internacionális szinten piacvezető cég a valós idejű kiskereskedelmi adatok szolgáltatása kapcsán. Az adatok segítenek a nagyméretű boltok hatékony üzemeltetésében, mert automatizálják a raktárkészlet-adatok gyűjtését és elemzését. A Föld legnagyobb kiskereskedelmi cége, a Walmart az elmúlt évben több üzletben tesztelte a Bossa Nova polcszkennelő robotjait.

A Bossa Nova-befektetést megelőzően az LG négy koreai robotikai vállalatba (Acryl, SG ROBOTICS, Robotics és Robostar) invesztált:

 Az Acrylt a Koreai Akadémiai és Technológiai Intézet (Korea Advanced Institute of Science and Technology, KAIST) tréneri alapították hét évvel ezelőtt. A kognitív számítástechnikával foglalatoskodó cég a Jonathan nevű integrált mesterségesintelligencia-platform megalkotója, amely big data és gépi mélytanulás segédkezésével szövegekben, beszédben és képekben is képes felismerni az emberi érzelmeket és jelentéstartalmakat.

 Az SG ROBOTICS egy olyan startup cég, amely viselhető robotokat fejleszt mozgássérültek, például lábbénulásban és ideg-izom kapcsolati rendellenességekben szenvedő betegek részére. A céget 2017-ben a „Robots For Better Life”, azaz robotok egy jobb életért mottóval alapították, jelen pillanatban egy viselhető robotikai szerkezet kereskedelmi verzióját fejlesztik konkrétan gyermekek részére. Az SG ROBOTICS WalkON ruhájának viselője bronzérmet nyert a 2016-os, első bionikus olimpián (Cybathlon) és az első fáklyahordó is ezt viselte a 2018-as phjongcshangi paralimpián.

 A Robotis konkrétan robotikai megoldásokra és oktatórobotokra specializálódott. A társaság a komplex robotokban alkalmazott okos rendszereiről ismert, de hardveres megoldásokat, példaként vezérlőegységeket és szenzoros modulokat is fejleszt a robotok programozásához.

 A Robostar egy ipari robotokat gyártó cég, amelynek célkitűzése, hogy komplex robotikai megoldásokat biztosítson a mobil-, kijelző- és autóipar részére.

Ezek a befektetések kiegészítik az LG saját erőfeszítéseit a szolgáltató robotok piacra helyezése kapcsán, ami az elkövetkezendő időszakokban vállalat növekedésének egyik motorja lehet. Az LG Koreában már letesztelte a robotokat: a phjongcshangi téli olimpia alatt Dél-Korea legnagyobb repterén útbaigazító és takarító robotjaik (Guide Robot, Cleaning Robot) segítették az utasokat. Az ez évi CES-en az LG három új CLOi koncepciórobotot ismertetett, amelyeket konkrétan kereskedelmi használatra, terjedelmes forgalmú helyszínekre (példának okáért hotelekbe és bevásárlóközpontokba) fejlesztettek ki. Az LG CLOi robotjait a ThinQ márkával – az LG mesterséges intelligenciával ellátott szórakoztatóelektronikai cikkeivel és háztartási eszközeivel – párhuzamosan fejleszti.