Újabb anyagokkal bővült az Arany János jeles műveit magába foglaló online hangoskönyv

Újabb anyagokkal bővült az Arany János jeles műveit magába foglaló online hangoskönyv

Újabb anyagokkal, versekkel, rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív tanító térképpel bővült az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából született online hangoskönyv, a Hallgatni Aranyt! (hallgatniaranyt.hu) honlap.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából még 2017-ben indította el nagyfokú projektjét, aminek eredményeként egy online hangoskönyv született a költőóriás legjobb kinézettel rendelkező verseinek és a fázis meghatározó személyiségeivel folytatott levelezéseinek válogatásából – idézte fel Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára Budapesten.

A honlapon hangzóanyag formájában, színművészek tolmácsolásában költségmentesen válnak hozzáférhetővé a költő figyelemre méltó művei.

Az online hangoskönyv eddig Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazta, a projektet 2019-ben újabb tizenöt verssel, ezenkívül rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív nevelő térképpel bővítették – hangzott el a projekt 2019-es újdonságait bemutató sajtótájékoztatón.

Kucsera Tamás Gergely kijelentette még: a projekt jó példa arra, hogyan lehet nagyszámú művészeti ágat bevonva magas művészeti értéket létrehozni, kihasználva a jelenkori technika előnyeit a régi értékek megőrzése mellett.

Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője, a projekt elindítója közölte: céljuk volt, hogy a kiválasztott színészek korlenyomatot hagyjanak az utókor részére, amelyből kiderül, miként értelmezték a 21. század elején Arany János műveit.

A honlapon elérhető Arany-túra interaktív látványtérképe a szórakozató ismeretterjesztés szándékával készült és a Hallgatni Aranyt! oldal verseinek, leveleinek legszámottevőbb helyszíneit magába foglalja, ráadásul Arany János életének és pályafutásának meghatározó falvait, városait is elénk tárja – közölte Markovits Ferenc direktor, az interaktív térkép ötletgazdája, projektvezetője.

Az oldalon elérhető 146 vers és 70 levél közt 40 olyan akad, amely valamilyen módon kapcsolódik a költő valóságos és képzeletbeli utazásaihoz. A korabeli térképen érzékelhető helyszíneknél megtalálható minden olyan szöveg is, amely valamilyen módon oda kapcsolható – tette hozzá.

A túrát Ferenc Tamás grafikusművész illusztrációi, nagyon sok új és régi fotó, a költőről és a településről szóló videó, útvonalleírás, városbemutatás teszi teljessé.

A honlapon fellelhetőek azok a kisfilmek is, amelyekben Arany Jánossal kapcsolatos gondolataikról beszélnek különféle foglalkozású, korú, élethelyzetű emberek.

Náray Erika színművész, az AranyÓra országjáró különleges irodalomórák háziasszonya hangoztatta: a honlapot népszerűsítette az a tavalyi évben indult kampány, amelyiknek keretében színművészek segédkezésével jellegzetes irodalomórákat tartottak közép- és általános iskolásoknak országszerte és a határon túl is. A tradicionális irodalomórákat kiegészítő, sok érdekes, izgalmas információt magába foglaló programmal két év alatt több mint húsz helyszínen jártak, a 2019-es kampány esetén 12 intézménybe, több mint 1200 különféle hátterű 14-18 éves diákhoz jutottak el.

mti