Újabb 15 versenyszám a Tokió 2020 Olimpián

Újabb 15 versenyszám a Tokió 2020 Olimpián

Tizenöt versenyszámmal bővül a 2020-as, tokiói nyári játékok programja az internacionális Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testületének döntése nyomán.

A végrehajtó bizottság például ahhoz adta hozzájárulását, hogy vívásban az összes szakágban legyen csapatverseny, azaz nem szorul ki két szám, mint az utóbbi olimpiákon. A korábbi rotációs rendszer alapján Tokióban a férfi tőr és a női párbajtőr következett volna.

„Vívók sok generációjának legnagyobb álma vált most valóra” – üdvözölte a NOB-vb döntését Aliser Uszmanov elnök, az internacionális Vívó Szövetség honlapján. „Már a legelején, mikor is vívóelnök lettem, ezt a célt tűztem ki magam elé. A NOB-döntés a legnagyobb elismerése annak a régóta megnyilvánuló erőfeszítésnek, amellyel a vívást igyekeztünk fejleszteni, a nézők részére követhetőbbé tenni”.

Eldőlt az is – amint arról a NOB közleményben beszámolt –, hogy atlétikában a 4×400 méteres vegyesváltó, úszásban a 4×100 méteres vegyes vegyesváltó, azonfelül a férfi 800 és a női 1500 méteres gyorsúszás bekerül a műsorba.

Az internacionális Atlétikai Szövetség „terjedelmes örömmel” vette tudomásul a korszerű szám programba iktatását, ugyanakkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a versenyzői létszám 105 fővel kevesebb lesz ebben a sportágban. A vegyesváltót – melyben csapatonként két férfi és két női futó lesz – vibráló, fiatalos és izgalmas versenyszámnak nevezte, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy tíz nemzet, emellett a menekültek csapatának döntő része csak atlétikában versenyzett Rióban, s többségük szabadkártyával indulhatott, mert a kvalifikációs szintet nem teljesítette.

Az internacionális Úszó Szövetség üdvözölte az úszóprogram bővülését, és azt is, hogy kettővel több női vízilabdacsapat indulhat ezt követően, ami ugyanakkor azzal jár közösen, hogy kevesebb lesz a játékosok létszáma egy-egy válogatotton belül.

Kajak-kenuban – melyben debütálni fog a női kenu –, evezésben, lövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a versenyszámok, emellett a létszámok, hogy a női-férfi egyensúly jobban érvényesül.

Lesz cselgáncsban és íjászatban vegyes csapatverseny, asztaliteniszben vegyespáros, triatlonban vegyesváltó, kosárlabdában programba kerül a 3×3-as változat, BMX-ben freestyle-versenyeket, pályakerékpárban ugyanakkor madisont is rendeznek.

A programbővülés ellenére 285-tel kevesebb lesz a versenyzők száma a rióihoz képest. Az atlétáké mellett legnagyobb mértékben a súlyemelők (-64) és a birkózók (-56) mezőnye szűkül.

Thomas Bach NOB-elnök úgy kommentálta a változásokat, hogy a korszerű versenyszámokkal az olimpia fiatalosabb és városiasabb lesz, tetejébe több nőnek jut benne funkció.

A NOB múlt évben augusztusban új sportágként a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel a 2020-as, tokiói játékok programjába.

mti