Új molekulát fedeztek fel Debrecenben, szívgyógyszer lehet belőle

Új molekulát fedeztek fel Debrecenben, szívgyógyszer lehet belőle

A Debreceni Egyetem (DE) IRONHEART-kutatócsoportja új molekulát fedezett fel, amelyből gyógyszer készülhet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére – adta hírül az intézmény a honlapján.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedés vezető haláloknak számít, és az életminőség romlásában is az egyik leglényegesebb rizikófaktor. Ennek köszönhetően az IRONHEART-program célja elsődlegesen a korszerű megelőzési és kezelési választási lehetőségek feltárása volt – írták.

Az információ alapján a kutatóhálózat a Debreceni Felsőfokú intézményben formálta ki az ér- és szívbetegségek egyik internacionális központját. A program komplexitására utal, hogy a koraszülöttek érbetegségeitől kiindulva lefedi az idős, eléggé súlyos beteg emberek gondjait is.

„A projektünk azért utánozhatatlan, mert az alapkutatást klinikai vizsgálatokkal közösen végezve elemezte az összefüggéseket. Azért is rendkívüli, mert az országban nem mindennapi módon programjaink földrajzilag egymás mellett, közvetlen közelségben működtek, és az elméleti intézetek, klinikák mindent összevetve egyesült erővel dolgozhattak” – idézte a közlemény Balla György akadémikust, egyetemi tanárt, a projekt szakmai vezetőjét.

A négy évig tartó IRONHEART-program egyik legnélkülözhetetlenebb eredménye, hogy a mesterek egy új molekulát (BGP-15) találtak, amelyből az elkövetkezendő időszakokban gyógyszer készülhet. Már zajlanak a klinikai vizsgálatok, az eredmények mindazonáltal meggyőzőek – tette hozzá a professzor.

Csanádi Zoltán egyetemi tanár, az aritmia alprogram vezetője kiemelte: a gyógyszermolekula már klinikai humánvizsgálatok alapján is biztonságosnak mutatkozik kardiális aritmiák kezelésében, és reményeik alapján egykettőre vizsgálhatják a szívelégtelenség relaxációs zavarral járó formájában.

Az IRONHEART-program egy gyógyszermolekulával gyarapította a tudományt egy olyan szféraban, ahol még hatékony gyógyszerjelölt sem volt. Ez óriási érték a Debreceni Egyetem és a kardiovaszkuláris tudomány részére is – nyomatékosította.

A kutatócsoport amellett rendkívüli eredményeket ért el az életminőség javításában a krónikus vesebetegeknél, a stroke-os betegeknél, emellett a Covid-19 okozta krónikus kardiovaszkuláris szövődmények tekintetében.

Az onkológia is az IRONHEART-program egyik alprogramja volt. Az emberi daganatok érrendszere agresszív módon támogatja a növekedést, az áttétek kialakulását. A tudósok ennek kapcsán a daganatot tápláló erek elpusztítását, az érfejlődés gátlását is vizsgálták. A négyéves programban korszerű laboratóriumi eljárásokat, módszereket is kidolgoztak, amelyek a mindennapi rutindiagnosztika részévé válhatnak – olvasható a közleményben.

Az IRONHEART-konzorciumot 11 kutatócsoport alkotta, két akadémikus, kilenc MTA doktora irányította az alprogramokat. A projektben több mint 130 mester dolgozott, és csaknem 100 internacionális, magas színvonalú akadémiai dolgozat született.

A szakmai vezetők fontosnak tartották a akadémiai utánpótlás nevelését is: a kutatásban részt vevő és kiemelkedően teljesítő fiatal kutatókat az felsőfokú intézményben tovább foglalkoztatják, biztosítják számukra a kutatói életpályamodellt – közölték.

A program 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósult meg.

mti