Új lemezt konstruált Iggy Pop

Új lemezt konstruált Iggy Pop

Stúdióalbumot kreált Iggy Pop. A 72 éves amerikai rockénekes, aki július 24-én a főváros Parkban ad koncertet, három év szünet után rukkol ki új lemezanyaggal: a Free szeptember 6-án jelenik meg.

Legutóbbi, Post Pop Depression című albumán Josh Homme, a Queens of the Stone Age frontembere működött közre. A korong Grammy-jelölést kapott a legjobb zenei album kategóriában és Iggy korábbi legmagasabb helyezését hozta az amerikai és az angol eladási listákon – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

„A korszerű albumon más szerzők mondandóját tolmácsolom, én csak a hangomat kölcsönzöm gondolataiknak. A Post Pop Depression turnéján sikerült megszabadulnom az egész addigi életemet és karrieremet beárnyékoló krónikus önbizalomhiánytól és bizonytalanságtól. Csakhogy üresnek és kimerültnek éreztem magam, hátat akartam fordítani mindennek és továbbállni. A Free úgy született, hogy csak hagytam a dolgokat megtörténni” – idézte a közlemény az énekest.

James Newell Osterberg Jr., azaz Iggy Pop dobosként kezdte karrierjét eltérő gimis bandákban, ezt követően 1968-ban alakult meg a punk egyik alappilléreként nyilvánított Stooges, amely a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején három kultikus lemezt (The Stooges, Fun House, Raw Power) jelentetett meg.

1974-től szólókarrierjére koncentrált, ebben barátja, David Bowie volt segítségére. Meghatározó lemezei közé kötődött a Lust For Life (1977), a The Idiot (1977), a New Values (1979), a Zombie Birdhouse (1982), a Blah Blah Blah (1986) és a Brick by Brick (1990).

Iggy Pop olyan zenei újító, aki nagyon sok generáció részére volt képes definiálni a punk műfaját. A a történelem egyik legdinamikusabb, legszuggesztívebb színpadi jelenlétéről ismert Iggy Pop ugyanúgy alakította a hetvenes évek punkzenéjét, miként a kilencvenes évek grunge színterét.

A magyar fővárosban 25 év után ad újra önálló koncertet: 1994-ben a Petőfi Csarnokban lépett fel. Az attól fogva eltelt időben kétszer is szerepelt a Sziget eseményen (1996-ban és 2002-ben), 2012-ben ugyanakkor a soproni VOLT Eseményen játszott zenekarával, a Stoogesszal.

mti