Új komplexum épül a British Museum részére Londonon kívül a raktárban található kincsek bemutatására

Új komplexum épül a British Museum részére Londonon kívül a raktárban található kincsek bemutatására

Új komplexum épül London közelében a British Museum raktárban elhelyezett kincseinek bemutatására. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megfigyelhetők lesznek.

A frissen nyilvánosságra került tervről a The Times című brit napilap azt írta, hogy a Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King’s Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti centrum fejlesztése, ugyanakkor a dohai brit külképviselet létesítménye. A British Museum külső színtere három összekapcsolódó épületből áll ezután, benne a tárolásra, a kutatásra és a restaurálásra alkalmas külön terekkel.

Az angol főváros világhírű múzeumának – amely egészen a közelmúltig Anglia leginkább közkedvelt turistalátványossága volt évi több millió látogatóval, és most is csak egy másik múzeum, a Tate Korszerű előzi meg – nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből viszont csak 80 ezer megfigyelhető kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket értékesíti.

Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt ugyanakkor például adományokból.

Várhatóan ott állítják ezután ki a hinduizmus elefántfejű, embertestű istensége, Ganésa egyik, egyes vélemények alapján 750-ből származó szobrát, egy római mozaikot Halikarnasszoszból (a mai Törökországból, Bodrumból), rajta az „egészség, élet, öröm, béke, jókedv, remény” görög nyelvű felirattal, ráadásul egy római kori szobrot, amely egy faunt és egy nimfát megrajzol. Aki példaként a neves kirkburni kardra kíváncsi, a helyszínen a kard birtokosának csontjait, a sírjában elhelyezett másfajta kincseket illetve egyéb yorkshire-i falvakból előkerült vaskori leleteket is megtekintheti.

A British Museum Archeological Research Collection (BM Arc) díjmentesen várja az érdeklődőket, de időpontot kell foglalni.

mti