Új kiállító- és közösségi térrel növekedett a békéscsabai Munkácsy múzeum

Új kiállító- és közösségi térrel növekedett a békéscsabai Munkácsy múzeum

Csaknem 200 négyzetméter új kiállító- és közösségi térrel gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a modern térben esély lesz heterogén szakmai programok, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum bővítése azt mutatta, hogy a település lakossága értéknek tekinti az elmúlt évszázadokban felhalmozott kulturális örökségét – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki átadta a Békéscsaba Munkácsy Mihály Múzeum új kiállító- és közösségi terét Békéscsabán.

Krucsainé Herter Anikó közölte: a kormányzat úgy tekint a vidéki kulturális intézményekre, múzeumokra, könyvtárakra és színházakra, hogy azok az általános műveltség terei, közvetítői és a tradíciók megőrzői. A beruházás az Európai Unió 200 millió forintos hozzájárulásával valósult meg.

Közölte még: a múzeum már nyert újabb 14 millió forintot a tervezett állandó Munkácsy-kiállítás megvalósítására, s jó eséllyel számíthat a következő esztendőben is hasonló nagyságú támogatásra. A korszerű örökös tárlat 2019 decemberében nyílhat meg.

Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési megbízottja (Fidesz) azt emelte ki, hogy a múzeum fejlesztése része a településben zajló nagyívű beruházásoknak, amelyek a Munkácsy-negyed kialakítását célozzák. A több milliárd forintos beruházások esetén rendbe hozzák a szomszédos Széchenyi-ligetet, a közeli Körös-part sétányát, valamint az ugyancsak közeli Kossuth tér egy részét is.

Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Település alpolgármestere arról szólt, hogy a múzeum öt év ezelőtt került az önkormányzat vezérlése alá.

Andó György, az intézmény igazgatója azt emelte ki, hogy a múzeum központi egysége eddig két különálló épületben működött. A beruházás eredményeként összekötötték az 1914-ben átadott múzeumi műemlék épületet és az 1970-ben felépített társasház alagsorában kialakított múzeumi részt.

A fejlesztéssel 200 négyzetméteres új kiállító- és közösségi térrel gyarapodott a múzeum. A modern térben sansz lesz eltérő szakmai események, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre.

Az igazgató is szólt a tervezett új, Munkácsyról szóló állandó kiállításról. Közölte, a modern prezentáció a település koronaékszere lesz, ha megnyitja kapuit a következő esztendő végén.

Az intézmény pillanatnyilag 10 saját tulajdonú és újabb 5 kölcsönzött Munkácsy-képpel ellátott, ezenkívül 576 relikviát is őriz, ezáltal Békéscsabán látható a Föld legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye.

MTI Fotó: Lehoczky Péter