Új dinoszauruszfajt azonosítottak egy walesi leletegyüttesben

Új dinoszauruszfajt azonosítottak egy walesi leletegyüttesben

Új dinoszauruszfajt azonosítottak egy walesi leletegyüttesben a londoni Természettudományi Múzeum (NHM) kutatói.

Több mint fél évszázada ástak ki egy walesi kőbányában négy kicsi megkövült csonttöredéket, amelyekben végül most sikerült új fajt felfedezni – írta a BBC hírportálja.

A korszerű dinoszauruszfajt Pendraig milnerae-nek nevezték el, és a legidősebb húsevő dinoszaurusz lehetett, amelyiknek nyomait valaha feltárták az Egyesült Királyságban.

Neve első része középwalesi nyelven vezérsárkányt jelent, második része egy neves brit dinoszaurusz-szakértőnek, Angela Milnernek állít emléket. A kutató augusztusban halt meg.

Rendkívül valószínű, hogy az állat környezetének csúcsragadozója volt, noha nem igazán számított óriásnak, inkább csirkeméretű, jelentősen hosszú farkú lény lehetett.

„Jellemző theropodáról, egy húsevő dinoszauruszról beszélünk, amelyik két lábon járt, mint a moziból ismert Tiranoszaurusz rex (T. rex) vagy a Velociraptor, csak jóval ezelőtt” – érvelt Stephan Spiekman, az NHM szakembere.

A Pendraiget mindössze négy, kitűnően fennmaradt csontmaradvány – a gerinc, a medence és a lábszár töredékei – alapján azonosították. A csontokat a dél-walesi Cowbridge közelében található mészkőbányában ásták ki az ötvenes években.

Időnként megemlítették az érdekes csontokat a múzeumban, ezt követően valahogy elkeveredtek óriási kollekcióban, tévesen krokodilmaradványok közt tárolták őket. Csak nemrégiben vették őket elő a „téves fiókból” és ismerték fel valódi jelentőségüket.

A Pendraig módfelett régi, a triász korból származik, több mint 214 millió éves lehet, a dinoszauruszok kialakulásának idejében élhetett. Maradványai már megkövülhettek, amikor a T. Rex és a Velociraptor vándorolt a Földön még a kréta időszakban, amíg egy aszteroida ki nem pusztította őket csaknem 66 millió évvel ezelőtt.

„Az a legérdekesebb, hogy a dinoszauruszok kialakulása felettébb korai részének emlékeibe pillanthatunk be” – érvelt Spiekman.

A földtani kutatások alapján a Pendraig korában a mai Bristoli-csatorna helyén ősi mészkőből keletkezett szigetek álltak, a kis dinoszaurusz ezek egyikén élhetett.

mti