Úgy néz ki megvalósulhat a Pápa-pátriárka találkozó

Úgy néz ki megvalósulhat a Pápa-pátriárka találkozó

Nagy örömnek nevezte az orosz ortodox pátriárkával tervezett találkozót Katolikus egyházfő, aki úgy vélekedik, hogy a történelmi találkozó „ügyes püspökök” érdeme – idézte a katolikus egyházfőt a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn közölt beszámoló.

A Kirill pátriárkával a havannai repülőtéren február 12-én esedékes találkozóról Katolikus egyházfő azt mondta: „Hagytam, hogy megszervezzék. Csak annyit mondtam, hogy találkozni szeretnék, és átölelni ortodox testvéreimet. Ennyi. Két év titkos egyeztetés zajlott le, ügyes püspökök jól vezették őket. Az ortodoxok részéről Ilarion gondoskodott róla…”

A pápa és a falak, amelyek egymás után omlanak le című cikk az egyházfővel a vatikáni Szent Márta-házban, tetejébe más vatikáni forrásokkal folytatott beszélgetések alapján született.

Ilarion metropolita, a moszkvai patriarchátus „külügyminisztere” már júniusban úgy nyilatkozott a Corrierének: a pápa és a pátriárka közötti találkozó „már az agendában van”, és reménye szerint „ennek a pápának kell ezzel a pátriárkával találkoznia” – idézte fel a Corriere. A lap úgy tudja, hogy az egyeztetés év végétől felgyorsult, és mindkét fél a minél előbbi találkozót szorgalmazta. Ezek alapján jött szóba, hogy a Mexikóba tartó Katolikus egyházfő álljon meg Kubában, és itt találkozzon Kirillel.

A katolikus egyházfő szerint nem szabad semmilyen lehetőséget elhalasztani a „hidak építése” és a háborúk elkerülése érdekében. Annál ugyancsak inkább, mivel „nem állíthatjuk, hogy békés világ vesz bennünket körbe, bárhova nézünk, konfliktusokat látunk”. Kijelentette: „a hidak segítenek, és a békét építik, a falak nem: leomlás a sorsuk”.

Az egyházfő szerint a szentszéki diplomácia és Oroszország nagyon sok válságövezet történéseit hasonlóképpen értékelte: „az arab tavasz és Irak esetében elképzelhető volt, mi fog történni. (…) Líbiában Kadhafival egy irányító volt, most ötven van. A Nyugatnak önkritikát kell gyakorolnia.”

A pápa mindazonáltal elmondta, hogy Oroszország a privát érdekeit követi.

Az Európát elárasztó migrációval kapcsolatban Katolikus egyházfő úgy látja, „Európa olyan problémával találja magát szemben, amelyet a távlatok és stratégia hiánya még terhesebbé tesz”. Kijelentette: „Európának változnia kell, és biztos, hogy meg tud változni. Amennyiben nem tudja gazdaságilag támogatni azokat az országokat, amerről a menekültek érkeznek, meg kell oldania, miként tud szembeszállni ezzel a jelentős feladattal, amely főképpen humanitárius, ugyanakkor nem feltétlenül csak az. (Európában) elszakadt a nevelési rendszer: az, amely az értékeket a nagyszülőkről az unokákra örökítette, a szülőkről a gyermekekre. Fel kell tenni a kérdést, hogyan építsük ezt újjá.”

Az egyházfő megemlítette, hogy az Európai Parlamentben 2014 novemberében mondott beszédében meddő nagymamának nevezte Európát. Angela Merkel német kancellár akkor „kicsit mérgesen” telefonon vonta kérdőre a pápát, hogy igazán ezt gondolja-e. A Corriere cikke szerint Katolikus egyházfő Európát most szintén a bibliai Sárához, Ábrahám feleségéhez hasonlította, aki idős, meddő korában szül gyermeket, és „első alkalommal megijed, de azután titokban mosolyog”. A pápa azon reményét fejezte ki, hogy Európa ugyancsak „titokban rámosolyog a bevándorlókra”.

Vatikáni források szerint Katolikus egyházfő „jókora hatású” beszéddel készül az idén neki ítélt aacheni Károly-díj tavaszi átvételére.

A Corriere della Sera úgy foglal állást, hogy az Egyesült Államok és Kuba közötti diplomáciai nyitásban játszott közvetítés, az Egyesült Államokban tett látogatás, az ortodox világgal való „megbékélés” lépései után a további hidat Katolikus egyházfő Kínával fektethetné le. A napilap úgy tudja, hogy a pápa üzenetet készül küldeni Hszi Csin-ping kínai elnöknek.

(mti)