Tokió 2020 – Vakcina nélkül a 2021-es rendezés sem reális egy professzor alapján

Tokió 2020 – Vakcina nélkül a 2021-es rendezés sem reális egy professzor alapján

Amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális – véli az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora, Devi Sridhar.

A játékokat a világméretű járvány folytán halasztották idén nyárról jövőre, a tervezett időpont július 23. és augusztus 8., a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. közt kerülhet sor.

Az Egyesült Államokban született mester alapján csak pompás oltással képzelhető el a két esemény 2021-es megtartása.

„Úgy gondoltam, a vakcina kifejlesztése egy-másfél évet vesz igénybe, de a legfrissebb hírek alapján valószínűleg hamarabb is meglesz. Ha egy éven belül sikerül előállítani, akkor reális lehet a jövő évi rendezés” – idézte a BBC híradását az olimpiai sportágakkal munkálkodó insidethegames. biz portál.

„Amennyiben azonban nem történik meg a akadémiai áttörés, úgy gondolom, nem reális a jövő nyári olimpia. Helyes döntést hoztak a halasztással, de újra kell ezt követően vizsgálni a helyzetet” – tette hozzá.

Sridhar a Átfogó Egészségügyi Vezérlési Program alapító igazgatója, és az ebolával kapcsolatos mindenre kiterjedő válaszlépésekkel munkálkodó független testület társelnöke.

Az ötkarikás házigazda Japánban az egész országra kiterjesztették és május 6-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot a járvány okán. Nemzetközileg több mint 2,24 millió a fertőzöttek és több mint a 154 ezer a halálos áldozatok száma.

MTI