Több mint félmillió euróért kelt el egy tízdukátos arany pénzérme Csehországban

Több mint félmillió euróért kelt el egy tízdukátos arany pénzérme Csehországban

Több mint félmillió euróért kelt el Prágában árverésen egy 1937-ben vert tízdukátos arany pénzérme.

A szentvenceli tízdukátos ezzel a legdrágábban eladott cseh pénzérme lett. A korábbi rekordot a Albrecht Waldstein 1630-ban vert tízdukátosa tartotta, amelyért múlt évben 465 ezer eurót fizetett a vevő. A korszerű rekord 550 ezer euró. A vevőnek, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, az áron kívül még húszszázalékos árverési illetéket is fizetnie kell.

A dukát arany pénzérme, amely egész Európában használatos volt az első világháború előtt. Egy dukát súlya 3,5 gramm, később 3,4909 gramm, de több dukátos érméket is kiadtak. Neve a latin herceg szóból ered.

A szentvenceli tízdukátosból 1937-ben mindössze 34 darabot készítettek, de a hivatalos nyilvántartásban csak egy-két jelenik meg.

A Prágában most eladott tízdukátost a cseh tulajdonos 2006-ban egy svájci árverésen szerezte meg csaknem 35 ezer euróért – mondta Jan Jelínek, a Macho&Chlapovic aukciósház küldötte újságíróknak az árverés után.

Az érme eredetiségét a cseh jegybank tulajdonában található két szentvenceli tízdukátossal való egymáshoz viszonyítás, ugyanakkor a szlovákiai Körmöcbányán funkcionáló pénzverde archívumában található ügyiratok alapján ellenőrizték.

A Macho&Chlapovic aukciósház egy 333 csehszlovák pénzérméből álló gyűjtemény darabjait bocsátja szakaszosan árverésre. A kollekcióban jó néhány értékes numizmatikai ritkaság van.

mti