Több mint 400 tárgyból álló leletegyüttest találtak egy lódzi bérház felújításakor

Több mint 400 tárgyból álló leletegyüttest találtak egy lódzi bérház felújításakor

Több mint négyszáz, feltehetőleg a zsidó tulajdonosok által a második világháború elején elrejtett vallási és iparművészeti tárgyat találtak a közép-lengyelországi Lódz belvárosában álló, 19. század végi bérházak egyikének felújításakor – közölte a lengyel média.

A 19. század közben kimagasló iparvárossá fejlődött Lódzban a zsidók a lakosság csaknem 40 százalékát képezték a második világháború előtt.

A belváros Pólnocna utcájában álló ház felújításakor a ház udvarán talált leletegyüttesben vannak vallási eszközök, példának okáért menórák, ráadásul olyan hétköznapi használati eszközök, mint evőeszközök, poharak, cigaretta- és szalvétatárca, szalvétatartó, egy kozmetikai üvegedény-készlet. A régiségek döntő része ezüstözött – tudatta a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

Agnieszka Kowalewska-Wójcik, a bérház felújítását felügyelő helyi mester rendhagyónak nevezte a leletet, mindenekelőtt az eszközök volumene okán. „Jócskán értékes régiségekről van szó, amelyek tanúi a ház lakói történetének” – közölte.

Közölte: a tárgyakat leltározták, most vizsgálják és restaurálják őket, ezt követően a lódzi régészeti és népművészeti múzeumba kerülnek.

A lódzi műemlékvédelmi hivatal múlt héten kiadott közleményében olvasható: az eszközök jellege azt hivatott alátámasztani, hogy ugyanabban az időben, feltehetőleg a második világháború elején rejtették el őket zsidó vallású helyi lakosok.

A leletekről folytonosan tájékoztatták a helyi zsidó községet, két megtalált hanukai gyertyatartót mindazonáltal meggyújtottak december 22-én a község által a települési múzeumban rendezett ünnepségen – áll a közleményben.

mti