Tizennégy bemutatót tervez az évadra a Miskolci Nemzeti Színház

Tizennégy bemutatót tervez az évadra a Miskolci Nemzeti Színház

Három játszóhelyén összesen tizennégy bemutatót tervez a 2022/2023-as évadban a Miskolci Nemzeti Színház.

A színház évadnyitó ülése után kiadott információ alapján a teátrum 199. szezonjában a Nagyszínházban Mohácsi János A falu rossza című népszínművet, Szabó Máté mindazonáltal Andrew Lloyd Webber Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperáját rendezi. Ray Cooney A miniszter félrelép című vígjátékát Keszég László, Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operáját Rusznyák Gábor, Shakespeare Vízkereszt, vagy bánom is én című vígjátékát mindazonáltal Béres Attila színrevitelében láthatja a nagyérdemű.

A Kamaraszínházban Rusznyák Gábor rendezi az által írt, A „K” ügy című „zenés túlkapást”, a Micimackót Béres Attila, Bródy Sándor A dada című színművét mindazonáltal Szőcs Artur állítja színpadra. Darvas Benedek-Pintér Béla Gyévuska című zenés játékának rendezője Ascher Tamás lesz, a Miskolci Balett Jobb későn, mint soha / Vörös napló című táncelőadásának rendező-koreográfusa ugyanakkor Kozma Attila.

A Játékszínben lesz érzékelhető Thomas Bernhard A színházcsináló című színműve (direktor: Keszég László), Heinrich von Kleist Amphitryon című vígjátéka (direktor: Szabó Máté), Paul Foster I. Erzsébet című darabja (direktor: Szőcs Artur), azonkívül a Miskolci Balett Plasztik Bombasztik című táncelőadása (rendező-koreográfus: Kozma Attila).

Az információ alapján Béres Attila igazgató az évadnyitón hangoztatta, hogy a 2021/2022-es évadban 110 ezer néző váltott jegyet a Miskolci Nemzeti Színház előadásaira.

Az igazgató megemlékezett a társulat nyári sikereiről is: a Tartuffe című előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Lear halála a Gyulai Várszínház színpadán vendégeskedett, a társulat több művésze volt megfigyelhető idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon csaknem 24 ezer néző előtt, Solti Csaba balettmester Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta meg, Harsányi Attila színművész mindazonáltal a Kaszás Attila-díj egyik jelöltje.

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere az évadnyitón azt mondta: „mindent megteszünk azért, hogy a Miskolci Nemzeti Színház meg tudja tartani azt a színvonalat, azt a fantasztikus lehetőséget és kreativitást, amivel minket megörvendeztet estéről estére”.

A 2022-2023-as évadban a Miskolci Balett tíz új tagot – Massa Mattia, Elena Gil Fernandez, Lorenzo Gallo, Adéla Lisková, Martyna Warzocha, Nagy Richard, Alex Dobre, Sofia Sulpizi, Andrii Ivanov és Havasi Virág Nina – köszönt, új tagokkal gyarapodik a színház énekkara, a Jézus Krisztus Szupersztár musicalben ugyanakkor négy egyetemi hallgató is megfigyelhető lesz.

mti