Tisza 100 – Felújítják a Róheim-villát

Tisza 100 – Felújítják a Róheim-villát

Felújítják a zuglói Róheim-villát, amely három éven belül újból „régi fényében” lesz érzékelhető.

A Magyar Corvin-lánc Testület főtitkára közölte: 2016 decemberében döntött a kormány arról, hogy a Corvin-lánc testület tulajdonába kerül a főváros XIV. kerületében a Hermina út 45. szám alatt álló Róheim-villa.

A testületet a kultúra, a művészet, sőt még az emelt szintű politika kapcsán nemzeti érdekeket szolgáló tagok alkotják. A villában irodájuk mellett egy könyvtár, egy rendezvényterem sőt még vendégszobák kialakítását tervezik. Utóbbit abból célból, ha magas szintű állami látogatók érkeznek az országba, ott is megszállhassanak – közölte Klinghammer István.

A főtitkár megemlítette: az 1900-ban épült épületet – ahol száz éve meggyilkolták Tisza István egykori miniszterelnököt – a második világháború után az ÁVH használta egy ideig, ezt követően 1991-ig mozgássérült gyerekek iskolaotthona volt.

Attól kezdve tetőszerkezete beomlott, emiatt évek óta ázik. Emiatt a villa restaurálása sokba fog kerülni – közölte a főtitkár, hozzátéve: egyes vélemények alapján csak a ház felújítása 1-1,5 milliárd forintba kerül, és valószínűleg ugyanennyibe kerül ezután a belső tér rendbe hozása is.

mti