Texasban nyert díjat Andrasev Nadja animációs rövidfilmje

Texasban nyert díjat Andrasev Nadja animációs rövidfilmje

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte el Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása a texasi South by Southwest Filmfesztiválon (SXSW), ezzel nevezhetővé vált az Oscar-díjra is.

Az Austinban minden évben megszervezett SXSW idén a koronavírus világjárvány folytán az első nagy filmes eseményként mondta le programját, de a szervezők kiosztották az esemény díjait, és közzétették a zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat. A South by Southwest Oscar-kvalifikáló parádé, azaz a díjazott film nevezhető az Amerikai Filmakadémia díjára – közölte sajtótájékoztatóján a Szimbiózis gyártója, a Salto Film Kft.

A közleményben emlékeztetnek, a Szimbiózis ezelőtt több mint ötven fesztiválra kapott meghívást, ezáltal az Annecy-i és Szarajevói Internacionális Filmfesztiválokra, ezenkívül rangos díjakat nyert Angers-ban és a Slamdance-en.

Andrasev Nadja – a MOME animáció tanszékén készült – diplomafilmje, A nyalintás nesze ugyancsak sikeres internacionális pályát futott be, több mint nyolcvan parádé versenyprogramjában szerepelt, és nagyszámú díjat nyert el Cannes-tól, Drezdán, Kijeven és a dél-koreai BIAF-on keresztül az ugyancsak Oscar-kvalifikáló zágrábi és New Orleans-i fesztiválig.

Andrasev Nadja első önálló rövidfilmjeként a Szimbiózis privát hangvételű témát dolgoz fel: a főhősnő rájön, hogy párja megcsalja, és nyomozásba kezd a szerető, sőt szeretők után. Ezek az élmények annyira magukkal ragadják, hogy hatásukra szenvedélyes gyűjtővé válik.

Az SXSW animációs rövidfilm szekciójának zsűrije alapján a Szimbiózis “stílusában gyönyörűen cicoma mentes, tartalmában annál inkább erőteljesebb. Mindannyiunkat levett a lábáról az, amint ez a film érzékelteti az árulás, a magány és a gyötrő kíváncsiság bonyolult együtthatását, míg a nőiség legkülönbözőbb megnyilvánulásait is kifejezi. Ráveszi a nézőt, hogy empátiával és kíváncsisággal kövesse a történet folyását, mélyen beleérzőn és elköteleződve figyeljük, mi következik. Ez a film ma, ebben a korban elmesélve, ilyen finom animációs szerkezetekkel nagy és váratlan hatást gyakorolt ránk” – méltatták az alkotást.

A Szimbiózist a magyar Salto Film Kft. és a francia Miyu Productions koprodukcióban gyártotta; a francia és dán partnerek mellett a Magyar Média Mecenatúra Macskássy pályázata támogatta.

A film forgatókönyvíró-dramaturgja Domonyi Rita, producere Fülöp József volt.

mti