Terjedelmes megbecsülés fogadta a magyar operatársulatot Észtországban

Terjedelmes megbecsülés fogadta a magyar operatársulatot Észtországban

Terjedelmes megbecsülés fogadta a magyar társulatot az észtországi Saaremaai Operafesztiválon – nyilatkozta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház irányítója.

Az Operaház három teltházas előadással vendégszerepelt a Saaremaai Operafesztiválon. A Baltikum legnagyobb operafesztiváljának közönsége esténként vastapssal honorálta a magyar társulat játékát. Ókovács Szilveszter nyomatékosította: megindító volt látni, milyen lelkesedéssel fogadta az észt publikum az Operaház művészeit.

„A magyar zenére is kíváncsiak voltak, ez azt mutatja, hogy nemcsak egy felszínes kíváncsiság, egy üres bók kívánt lenni, hanem valami több. Egy ugyancsak kicsi, a mienknél még tízszer kisebb népnek a megbecsülése vagy valószínűleg rokonérzelmei az irányunkba” – hangoztatta a főigazgató. Hozzáfűzte: az észt népet, hasonlóan a magyarokhoz, a kultúra, az együttes nyelv tartja össze.

A Saaremaai Operafesztivált 1999 óta rendezik meg a csaknem kétezer ember befogadására képes, fedett nézőtérrel övezett színpadon, ahol az előző években többek közt a New York-i Black American Opera, a moszkvai Helikon Opera, a Teatro di Milano és a Wroclawi Opera együttesei is felléptek.

Idén a Sanghaji Opera mellett a Magyar Állami Operaház kapott meghívást a fesztiválra, ahova nyolc kamionnal és csaknem 200 fős stábbal érkezett a magyar társulat.

MTI