Terézia Mora ismét rangos német irodalmi díjat kapott

Terézia Mora ismét rangos német irodalmi díjat kapott

Újabb rangos német irodalmi elismerést kapott Terézia Mora, a magyar származású írónak ezúttal a Brémai Irodalmi Díjat ítélték oda.

A tartományi rangú nagyváros kormányzatának 20 ezer euróval járó díjáról döntő zsűri vasárnapi információja alapján a Sopronban született szerző a Die Liebe unter Aliens (A szerelem földönkívüliek közt) című elbeszéléskötetével érdemelte ki az elismerést. Az indoklásban kiemelték, hogy Terézia Mora ugyanabban az időben higgadt és lendületes, „korrekten megkomponált szövegei” a szereplők érzelmi életének bemutatása révén a „lélek panorámáit” rajzolják fel.

A kortárs német nyelvű irodalom legszámottevőbb szerzői közt nyilvánított művész 1990-ben költözött Berlinbe, ahol a Humboldt Felsőfokú intézményben hungarológiát és színháztudományt tanult, a Filmművészeti Főiskolán (DFFB) ugyanakkor forgatókönyvírói végzettséget szerzett.

Első – Seltsame Materie (Különös anyag) című – kötete 1999-ben jelent meg, negyedik, Das Ungeheuer (A szörny) című munkájával mindazonáltal 2013-ban kiérdemelte a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Német Könyvdíjat.

Műfordítói munkássága is ismert, főképpen Esterházy Péter több német nyelvű kötete révén, de fordított már például Parti Terjedelmes Lajostól és Örkény Istvántól is műveket németre.

A Brémai Irodalmi Díjat 1954-ben alapították, minden évben ítélik oda, a korábbi díjazottak közt olyan világhírű szerzők vannak, mint Elfriede Jelinek, Peter Handke, Paul Celan és Thomas Bernhard.

mti