Tehermentesítő út és híd épül Miskolcon

Tehermentesítő út és híd épül Miskolcon

Tehermentesítő út, és vasúti vágányok fölött átívelő, úgynevezett Y-híd épül 13,5 milliárd forintból Miskolcon.

A munka az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg, a kivitelezést a He-Do Kft. végzi. A beruházás része a korszerű települések programnak – mondta a találkozón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A tárca megkülönböztetett feladatnak tartja, hogy országszerte bővüljön a közút- és vasúthálózat, a cél az, hogy Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út – tette hozzá.

Azt mondta: stratégiai szempont, hogy az autóutak, autópályák elérjenek az országhatárig. Miskolc és Tornyosnémeti közt is azért épül meg az M۽0-as autópálya, hogy Kassára az eljutás minél jobb legyen.

A 2024-ig tartó országos útprogram egész költségvetése eléri a 3200 milliárd forintot, ennek nagyobbik hányadát a hazai büdzsé állja – mondta.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a közlekedési fejlesztésekből profitál Miskolc is.

A most kezdődő beruházás magába foglalja a tehermentesítő út I. és II. részének fejlesztését, a Vörösmarty utca kapacitásbővítését és a vasúti vágányokon átívelő Y-híd megépítését.

A kivitelezés 2020-ban kezdődik, a munka leghamarabb 2022. végére készülhet el.

mti