Teams Essentials: simán hasznosítható kollaborációs platform kisvállalkozásoknak

Teams Essentials: simán hasznosítható kollaborációs platform kisvállalkozásoknak

Decembertől már elérhető lesz a korszerű Microsoft alkalmazás, a Teams Essentials. A működtetéséhez még csak Office csomagra sem lesz szükség és egy Microsoft Accounton át megvásárolható lesz. Az alkalmazás a Teams legnélkülözhetetlenebb szerepkört ajánlja különösen jutányos kiadással a egy-két főt, mindössze 50 embert foglalkoztató kisvállalkozásoknak. A Microsoft egy szolidan felhasználható kommunikációs és kollaborációs eszközt ad ezzel a kkv-k kezébe.

A Teams Essentials név mostantól nemcsak egy tanfolyam neve, hanem egy új applikációé is, amely független a Microsoft irodacsomagjától, de magába foglalja a jólismert Teams legnélkülözhetetlenebb funkcióit, a nagytestvérénél lényegesen alacsonyabb áron, és a Microsoft 365 csomagtól függetlenül.

A modern applikációt konkrétan a egy-két, mindössze 25 főt foglalkoztató vállalkozásoknak szánja a Microsoft, de alkalmassá lehet tenni az 50 munkavállóval funkcionáló vállalkozások kiszolgálására is. Az alkalmazás decembertől áll rendelkezésre a Földön mindenfelé. Fejlesztői alapján a versenytársainál jóval olcsóbban ígér ezután egy professzionális kommunikációs platformot a vállalkozások részére.

A Teams Essentials közvetlenül, Microsoft Accounton át lesz megvásárolható, vagyis ehhez nem lesz szükség Microsoft értékesítési csatorna és patronálás igénybevételére – ezzel is egyszerűbbé tették a kisvállalkozások dolgát. Ettől függetlenül, azért lesz olyan Teams Essentials verzió is, amit a nagyobb cégek vehetnek meg az ismert csatornákon.

A Microsoft a korszerű termékkel nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kkv-kra. „A Teams Essentials-el a vállalkozások termelékenységét és a munkahelyi együttműködést szeretnénk támogatni a korszerű eszközzel” – nyilatkozta Chris Mattheisen, a Microsoft Magyarország cégvezetője. „Magyarországon ezek a vállalkozások adnak munkát a foglalkoztatottak kétharmadának, a nemzeti össztermék 46 százalékát állítják elő. A járvány ezeket vállalkozásokat különösen erősen sújtotta. Így és nemzetgazdasági súlyuk okán, bármilyen alkalmatosság, amely a hatékonyságnövelésükhöz járul hozzá, nagymértékben kihat az egész nemzetgazdaság teljesítményére” – emelte ki a Microsoft Magyarország vezetője.

A hazai arányok megfelnek az európai átlagnak, ahol a kkv-k szintén a kontinens GPD-jének felét állítják elő és három munkavállalóból kettőt foglalkoztatnak, a munkahelyek 85 százalékát és az európai hozzáadott érték három-ötödét ezek állítják elő. Az európai szabadalmak egy ötöde is tőlük származik.

Az OECD számításai alapján a kkv-k 70-80 százaléka volt kénytelen 30-50 százalékos bevételkiesést elkönyvelni az elmúlt évben a járvány és a beszállítói láncok sérülése okán. Ahhoz, hogy ezek a vállalkozások képesek legyenek talpra állni, át kell alakítaniuk a működésüket, esetleg új termékekre és szolgálatásokra kell átállniuk. Mindeközben a munkavállalóikat is meg kell tartaniuk, vagy újakat kell toborozniuk egy különösen változékony és bizonytalan munkaerőpiacon. Mindezek nemcsak azt kívánják meg a vállalkozásoktól, hogy új technológiákat kezdjenek el alkalmazni, hanem azt is, hogy változtassanak a munkakultúrájukon, hogy képesek legyenek megelőlegezni a jövő változásait.

Az elmúlt két év megmutatta, hogy azok a vállalkozások élik túl a piac változásait, amelyek még erőteljesebben digitalizálják a működésüket. A kis- és középvállalkozások sok tekintetben leutánozták a nagyokat: átalakították a munkafolyamataikat és a vállalkozásbeli modelljeiket, képezték a munkavállalóikat, felgyorsították a termékinnovációt. Napjainkban már nem az a kérdés, hogy képesek-e a hibrid munkavégzést működtetni, hanem sokkal inkább az, hogy kihasználják-e a modern technológiában rejlő egész potenciált – az adatvezérelt döntéshozatalon át a mesterséges intelligencia alkalmazásáig – hogy ezzel tegyék még jövőállóbbá a működésüket.