Tárlat nyílt Salgótarjánban Toulouse-Lautrec grafikáiból

Tárlat nyílt Salgótarjánban Toulouse-Lautrec grafikáiból

A korszerű plakátművészet megalapozójaként és Párizs mítoszának megteremtőjeként is ismert francia Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) grafikáiból nyílt bemutató Salgótarjánban.

A Kesauri-gyűjtemény eredeti művei a lengyelországi bemutatkozást követően első alkalommal a nógrádi megyeszékhelyen láthatja a magyar nagyérdemű – hangzott el a szervezők sajtótájékoztatóján. A Belle Époque krónikása elnevezésű kiállítás augusztus 16-ig várja az érdeklődőket a Dornyay Béla Múzeumban.

Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének muzeológusa a sajtótájékoztatón közölte: Toulouse-Lautrec litográfiával emelkedett ki, ezek az alkotások láthatók Salgótarjánban. Képzeljünk magunk elé egy óriási társasági életet élő művészt, aki ugyanakkor megszállottan kereste a művészet legapróbb technikáit, legnagyobb kuriózumait, a könyvekhez, zenealkotásokhoz készülő illusztrációkkal ugyanakkor megteremtette a reklám műfaját is, melyet ma plakátként látunk az utcán – tette hozzá.

Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete figyelemreméltó kezdeményezésnek nevezte a tárlatot. Kitért arra, hogy a tárlat akkor nyílik, amikor befejeződik a több településben is zajló Frankofónia hónapja, „ezáltal ez a expo egyfajta meghosszabbítása a francia művészek előtti tiszteletadásnak”.

Shah Gabriella, a Dornyay Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy internacionális kapcsolataik révén hozták Salgótarjánba a kiállítást, amely először is felnőtteknek szól, de tudnak kínálni olyan múzeumpedagógiai programokat, amelyek megszólítják a gyerekeket, közel viszik hozzájuk a francia művészetet, a 19. századot.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a most kezdődő Tarjáni Tavasz Művészeti Parádé színvonalas eseményének nevezte a kiállítást, amit elképzelése alapján az állam más részeiben élők is meglátogatnak ezt követően.

A szortírozás a 37 évet élt, gazdag családból származó, testi fogyatékosságát sajátos iróniával kezelő Toulouse-Lautrec 53 alkotását szemlélteti a 19-20. század fordulójáról négy témakör köré csoportosítva. Láthatóak az Au pied du Sinai című, 1898-as kötethez készült illusztrációi. A kőrajzok speciális szériája egy barát, a párizsi műkritikus, Arsene Alexandre részére lett kifejlesztve. A második témakörbe Francia melódiákhoz állított elő illusztrációi tartoznak. A kézzel számozott litográfiák Toulouse-Lautrec eredeti, 1895-ben az Éditions Joubert részére hozott létre nyomóformái felhasználásával készültek, Arches France vízjellel ellátott Arches vélin papírra. Yvette Guilbert-ről, Lautrec kedvenc modelljéről, a kor ünnepelt csillagáról szól a következő fejezet, a negyedik témakör mindazonáltal a festőművész, grafikus másfajta alkotásait magába foglalja.

mti