Támogatási programot indít legjobbjai részére a Magyar Kerékpáros Szövetség

Támogatási programot indít legjobbjai részére a Magyar Kerékpáros Szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) „ELIT10 – Többet érdemelsz” megnevezéssel programot indít a sportág legjobb versenyzőinek szponzori, infrastrukturális és médiatámogatásának segítésére.

A honlapján közzétett bejelentés alapján az MKSZ „úgy érzi, temérdek sportolója méltatlanul kevés elismerést és lehetőséget kap, hogy százszázalékos teljesítményt nyújtson”. A kerékpársport menedzsmentje úgy véli, az elmúlt évek eredményei magukért beszélnek, Európa-bajnoki és világbajnoki helyezések, World Tour-szerződések, top 10-es internacionális eredmények vannak a magyar bringások lábában, bár sok versenyző küzd szponzorációs és támogatáshiánnyal, infrastrukturális nehézségekkel és financiális problémákkal.

Így a kerékpárosokkal és edzőkkel folytatott széles körű egyeztetés nyomán a szakvezetés úgy döntött: „a szűkre szabott lehetőségeken, a versenyeztetésen és az eszközvásárláson túl pilot projektként új típusú patronálást ad azon versenyzőknek, akik a korábbi években eredményesen öregbítették a hazai kerékpársport hírnevét, és ELIT10 programjával hozzájárul a újabb sikerek eléréséhez, szponzorációs és/vagy topligás szerződés eléréséhez”.

A 2021-ben induló program részleteit az ősz végén mutatják be, fő elemei a önálló szponzorok felkutatása és kiajánlása; magán brandépítés, kommunikációs és médiatámogatás, képzés; kihangsúlyozott versenyeztetési és eszköztámogatás; egyéni kapcsolattartás és adminisztrációs segédkezés; ráadásul nyelvi képzés és a továbbképzés támogatása lesznek.

Az MKSZ azokat az elit versenyzőket részesíti a támogatásban, akik még – vagy pillanatnyilag éppen – nem rendelkeznek olyan háttérrel, amely képességeikhez méltó eredményeik elérését segítené.

A program, amely eredendően tíz kerékpárossal számolt, de már most bővült, olyan versenyzők támogatására szolgál ezután, mint – a szövetség által név alapján felsorolt – Szalontay Sándor, Lovassy Krisztián, Benkó Barbara, Buzsáki Virág, Filutás Viktor, Vas Kata Blanka, Lovassy Patrik Rómeó, Szöllősi Ferenc, Szabó Zsófia, Wermeser Zsombor, Borissza Johanna, Schön Martin, Palumby Zsombor, Parti András, Szatmári András, Szepesi Tibor, Szarka Gergely, Rózsa Balázs vagy Hugyecz Zsófia.

A weboldal kiemelte: a potenciál rugalmas, és amint az adott versenyző fejlődéséhez elengedhetetlen szponzor, pártfogás vagy elit szerződés megjött, újabb feltörekvő tehetségek kapnak lehetőséget a projekt révén.

mti