Szürkehályog-műtétet végeztek egy gorillán a San Diegó-i Állatkertben

Szürkehályog-műtétet végeztek egy gorillán a San Diegó-i Állatkertben

Sikeres szürkehályog-műtétet hajtottak végre egy nyugati síkvidéki gorillán (Gorilla gorilla gorilla) a San Diegó-i Állatkertben, ahol első alkalommal végeztek ilyen beavatkozást a súlyosan veszélyeztetett alfaj egy példányán.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kórházának szemészei és érzéstelenítő szakorvosai, amellett az állatkert saját állatorvosai december 10-én hajtották végre a műtétet, amelyről viszont csak a héten számoltak be.

Gondozói alapján a hároméves Leslie valószínűleg egy mászás vagy heves játék közben esett el, ez eredményezhette a szürke hályog kialakulását, aminek nyomán a fiatal nőstény egyre rosszabbul látott a bal szemére.

A szürkehályog-műtétekre specializálódott Chris Heichel mikroszkóp segédkezésével távolította el a 30 kilogrammos állat elszürkült szemlencséjét, amit aztán egy mesterségessel helyettesített. A mester már egynapos csecsemőn és 105 éves emberen is végzett ilyen beavatkozást, de első alkalommal feküdt előtte gorilla a műtőasztalon.

Az állatkert információja alapján az ember és a gorilla szeme közti anatómiai hasonlóságok folytán a procedúra nem volt túl bonyolult.

Heichel ellenben a BBC Newsnak nyilatkozva megjegyezte, hogy állatorvos kollégái figyelmeztették, ne nézzen egyesen a gorilla szemébe, mert az állat attól kényelmetlenül érezheti magát, ami a mester alapján azért “kicsit bonyolította” a helyzetet.

Az állatkert munkatársai Leslie 31 éves anyját, Kokamót is elbódították a műtét idejére, hogy ne aggódjon, amíg a kölyke nincs mellette.

Leslie napjainkban már újra egyesült erővel lehet a társaival és jól halad a felépülése.

MTI