Szlovák-magyar együttműködésben bővítik a turisztikai kínálatot Gácson és Salgótarjánban

Szlovák-magyar együttműködésben bővítik a turisztikai kínálatot Gácson és Salgótarjánban

Szlovák-magyar együttműködésben bővítik a turisztikai kínálatot Gácson és Salgótarjánban, a szlovákiai községben és a Nógrád megyei településben megvalósítják Csontváry Kosztka Tivadar és Mustó János festőművészek emlékházait is – tájékoztatta a nyilvánosságot a salgótarjáni városháza.

A Nógrád egyéni igényeket kiszolgáló kultúrtörténeti értékeit bemutató fejlesztésre az Interreg pályázat hozzájárulásával 735 ezer eurót fordítottak.

A projekt magában foglalja a festők életét és életművét bemutató interaktív kiállítások kialakítását, Gácson a Csontváry Kosztka Tivadar emlékház a fazekasság és kerámia történetének, és Csontváry gyógyszertárának is emléket állít.

A nógrádi Lucfalván született Mustó János és több szlovákiai magyar festő művészetére épülő képzőművészeti tárlatnak és kiállításnak a megújuló Dornyay Turistaház ad ezt követően otthont, a Salgótarján eresztvényi városrészében található ház szlovák fotóművészek, festők, fafaragók, népi iparművészek kiállításainak is helyszínéül szolgál ezt követően.

Az emlékházak teret biztosítanak találékony műhelyek, rendezvények szervezéséhez, és múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz.

A beruházásoktól a Novohrád-Nógrád Geoparki települések vonzóbbá válását, az érdeklődők számának növekedését várják.

mti