Színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen

Színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen

A Színház és Film Intézet (SZFI) és a Koszta József Múzeum együttműködésével színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen, az erről szóló szándéknyilatkozatot írták alá a közművelődési intézményben.

Csányi János, az SZFI igazgatója a képzéseket bemutató sajtótájékoztatón kijelentette: tíz évvel ezelőtt azért valósították meg az intézetet, mert a színházi és filmes térségben figyelemre méltó igény van a jól kvalifikált mesterekre.

Az SZFI 110 szakmát oktat, ezekből félszáz képzési rendszerét az intézmény dolgozta ki. A tanulók szintén tanulhatnak iskolarendszerű és felnőttképzéseken, a Pécsi Tudományegyetem művészeti karával együttesen ugyanakkor másoddiplomás képzéseket is adnak – közölte az igazgató.

Csányi János nyomatékosította, hogy Szentes isteni színtér a kihelyezett képzésekre, tudniillik a településben hagyományai vannak a színházi oktatásnak. A Horváth Mihály Gimnázium 1978-ban Várkonyi Zoltán kezdeményezésére megalapított drámatagozata a magyar színházi világ leglényegesebb utánpótlás-nevelő intézménye.

Az elképzelések alapján ősszel első alkalommal hat-nyolc szakmában indulnak el a képzések, az egész rendszer kialakítása mindazonáltal kettő-három év alatt jósolható – tette hozzá az igazgató, aki a Szentesen tervezett, érettségire épülő, emelt középszintű képzések közt említette a színész, a táncos, a színháztechnikus és a közművelődési mester képzést.

Hangoztatta, a tanulók felvételi folyamat után kerülnek be a kis létszámú osztályokba, a képzések mindazonáltal a gyakorlatokban közreműködő szakmai partnerekkel közös összefogásban zajlanak.

Farkas László Róbert múzeumigazgató közölte, hogy a közgyűjtemény az elméleti képzés bázisa lesz. A tanulók augusztus 15-től jelentkezhetnek, a nagyobb részt államilag finanszírozott képzések ugyanakkor október 1-jén indulnak.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési megbízottja nyomatékosította, hogy a nemsokára megnyíló Tóth József Színház és az induló képzések révén nagyfokú fejlődés következik a település kulturális életében. A politikus nyomatékosította, hogy az intézmények együttműködésével visszatér Szentes kulturális ereje, ami ezelőtt meg volt és amire ma is van igénye az itt élőknek.

mti