Színes padlómozaikra bukkantak az amphipoliszi sírban

Színes padlómozaikra bukkantak az amphipoliszi sírban

A görögországi Amphipoliszban egy hatalmas temetkezési komplexumban ásatást végző régészek nagy kiterjedésű padlómozaikra bukkantak.

A 3 méter széles és 4,5 méter hosszú mozaikon két fehér ló húzta harci szekér látszik, amelyet egy szakállas férfi vezet, fején babérkoszorú. A szekér előtt Hermész, az istenek hírnöke áll.

A temetkezési hely a régészek szerint a legnagyobb, amit valaha Görögországban megtaláltak. A Kr. e. 4. századból származik, ezért felvetődött, hogy esetleg Nagy Sándor nyughelye lehet.

Augusztusban kezdték meg az ásatásokat, és úgy hiszik, a grandiózus sír fontos személyre utal. Egyes megfigyelők szerint Nagy Sándor közvetlen családtagja, talán anyja, Olümpiasz, vagy felesége, Roxána nyugszik benne, de az is elképzelhető, hogy egy kívülálló macedón nemest rejt. Mások szerint kenotáfium, avagy szimbolikus sír, amelyet az elhunytnak állítottak, míg a földi maradványokat máshol temették el.

Színes padlómozaikra bukkantak az amphipoliszi sírban
Színes padlómozaikra részlet egy most feltárt amphipoliszi sírban

A padlómozaik felfedezését a görög kulturális minisztérium jelentette be vasárnap. Közleménye szerint Hermészt a túlvilágba tartó lelkek kalauzaként ábrázolja. A mozaik fehér, fekete, kék, vörös, sárga és szürke kavicsokból készült.

Közepén kerek hiátus látható, a hatóságok szerint azonban elegendő töredéket találtak ahhoz, hogy rekonstruálni tudják a hiányzó részt.

A sírkomplexumot Amphipoliszban, a macedón királyság egyik nagyvárosában találták meg, Theszaloníkitől 100 kilométerre keletre. A nyughelyet övező fal 500 méter körméterű, így Nagy Sándor apja, II. Philipposz sírja eltörpül mellette.

(forrás: hirado.hu)