Szeptember 1-ig jelentkezhetnek elsőfilmesek a filmalap Inkubátor Programjára

Szeptember 1-ig jelentkezhetnek elsőfilmesek a filmalap Inkubátor Programjára

Szeptember 1-ig várják az elsőfilmesek jelentkezését a Magyar Nemzeti Filmalap pályakezdő rendezők első egészestés mozifilmje elkészítését támogató Inkubátor Programjára. A pályázatra az idén már tévés referenciával is lehet jelentkezni és a hozzájárulás összege is növekedett.

Az 5. esetben kihírdetett Inkubátor Program célja a fiatal filmesek továbbfejlesztett, kísérletező alkotói bemutatkozásának támogatása – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

Mint írják, a pályázatra még mindig diplomás, de egészestés mozifilmet még be nem mutatott rendezők jelentkezhetnek és azok is, akik rövidfilmjükkel internacionális filmfesztiválokon szerepeltek. Újdonság, hogy mostantól azok az szerzők is jelentkezhetnek, akik országos sugárzású televízióban bemutatott tévéfilm vagy tévésorozat rendezői voltak.

Az Inkubátor Programra filmötlettel (treatment) és rövid szinopszissal lehet jelentkezni szeptember 1-ig a filmalap honlapján közzétett pályázati kiírás alapján.

A beérkezett pályázatok közül a döntőbe a szakmai előzsűri októberig 10 filmtervet választ ki, amelyek pályázati úton részesülnek a filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában a filmalap fejlesztői csapatának segédkezésével. Októbertől öt hónap áll ezt követően az szerzők rendelkezésre a forgatókönyvek megírására, ezt követően a döntősök az áprilisi Pitchfórumon mérettetnek meg a szakmai publikum előtt.

A felkészülést a filmalap Fast Forward Programjának workshopjai is támogatják. A 10 filmterv közül mindössze hármat a zsűri és újabb kettőt a meghívott szakmai nézők – rendezők, producerek, kritikusok, filmes mesterek – választanak ki.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió, az animációs filmeknél ugyanakkor 87 millió forintig nyújt patronálást az Inkubátor Program. Az szerzők a filmkészítés esetén igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását.

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program keretében a Filmalap már 19 elsőfilmet támogatott, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotását, aminek világpremierje a cannes-i parádén volt és kiérdemelte a filmkritikusok internacionális szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját például a Karlovy Vary-i filmfesztiválon díjazták. Az alkotó jelen pillanatban már új filmtervén dolgozik, amely egy testépítőnő története, és nemrég kiérdemelte vele a Sam Spiegel Film Lab 50 ezer dollár értékű fődíját.

A locarnói premierjét követően az egész világon siker volt Zurbó Dorottya Könnyed leckék című dokumentumfilmje egy szomáliai lány hétköznapi küzdelmeiről. Októbertől lesz megfigyelhető az első magyar mozifilm konkrétan a Z generációról, Hartung Attila FOMO című filmje a fővárosi éjszaka forgatagában játszódik. Novembertől játsszák a mozikban Nagy Zoltán Elegáns csendben című drámáját, amely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé enged bepillantást.

Bakony Alexa Egy fiú címmel készülő dokumentumfilmje kiérdemelte a Robert Redford által hozott létre Sundance Intézet támogatását, és ezzel bekerült a legjelentősebb amerikai filmfesztivál, a Sundance látóterébe. Az utómunkája zajlik Grosan Cristina vígjátékának, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmnek, amely fanyar humorral mesél a harmincas nőkről és meghívást kapott a szarajevói filmfesztivál szakmai fórumára.

Hámori Gabriella és Bodolai Balázs főszereplésével nemrég kezdődött a Garázsmenet forgatása, Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első mozifilmje egy szexuális bántalmazás felderítésének története, a férj szemszögéből.

mti