Százötvenezredik látogatóját fogadta a Nádasdy-kastély

Százötvenezredik látogatóját fogadta a Nádasdy-kastély

Százötvenezredik látogatóját fogadta a tavalyelőtt augusztusában újranyitott Nádasdy-kastély. A Tudor stílusban épült műemlék és a 29 hektáron elterülő park szerfelett felkapott új, önálló turisztikai célponttá vált – tájékoztatta a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közleményében a sajtó képviselőit.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF koordinációjában egész körűen modernizált kulturális műemlék rekonstrukciója uniós és kormányzati forrásból valósult meg – írták.

A Várprogram keretein belül 2016 és 2023 közt országosan 18 kastély és 12 vár újul meg a műemlékvédelem legmagasabb szakmai színvonalán, a mai kor turisztikai igényeinek megfelelően – közölték.

A közlemény megemlíti, hogy a nádasdladányi kastély az egész körű felújítás előtt nem tudott önálló turisztikai célpontként funkcionálni, ám az újranyitást követően másfél év sem kellett ahhoz, hogy százötvenezredik látogatóját fogadhassa.

Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezetője személyesen fogadta a modernizált kastély 150 ezredik látogatóját.

„A Nádasdy-kastély rekonstrukciója és elmúlt másfél éves sikertörténete igazolja, hogy helyes az a kormányzati szándék, miszerint Magyarország kastélyainak és várainak felújításával új, önálló turisztikai célpontok alakíthatók ki országszerte. Közép- és hosszú távú cél, hogy a megújuló műemléképületek és a kapcsolódó parkok a helyben, azonkívül a térségben élők új közösségi tereivé is váljanak úgy, hogy a felújítást követően fenntartható módon, a működési és a későbbi fejlesztési költségeket is képesek legyenek megteremteni önmaguk részére” – mondta az ünnepi esemény apropóján az információ alapján.

A kastély örökség- és műemlékvédelmi szempontból eminens színvonalon újult meg, melynek elismeréseként múlt évben decemberben Építőipari Nívódíjban részesült – áll az összegzésben.

mti