Szakmai előkészítésre is lehet segítséget igényelni a Népi Építészeti Program keretében

Szakmai előkészítésre is lehet segítséget igényelni a Népi Építészeti Program keretében

Szakmai előkészítésre is lehet már segédkezést igényelni a Népi Építészeti Program keretében; a kérelem benyújtási határideje február 20. – olvasható a programot megalkotó Teleki László Alapítvány közleményében.

A támogatási kérelemnek betudhatóan az ingatlanok tulajdonosai részére lehetővé válik építéstörténeti dokumentáció, értékleltár, faanyagvédelmi, statikai és szerkezeti-diagnosztikai szakvélemények, mitöbb falkutatás elkészíttetése vagy az értékek azonosítása által már célzottan összeállítható szakrestaurátori tervek és komplex építészeti tervdokumentációk összeállítása is.

A magyar kormány révén kínált forrás olyan, Magyarország területén álló népi építészeti emlékek veszélyelhárítását, állagmegóvását, ráadásul részleges vagy egész helyreállítását megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítéséhez nyújt segédkezést, amelyek az épített örökségnek műemléki értéket képviselő, védelem alatt álló speciális (műemlék, nyilvántartott műemléki érték, helyi védelem) elemei. A forrás felhasználása ezen legfontosabb vezérelve mellett patronálja a területi védelem alatt álló együttesek létező különleges történeti értéket hordozó (jellemzően külső, homlokzati) elemeinek értékőrző-megújító kezdeményezéseinek előkészítését is.

Mint a közleményben áll, az elmúlt év óta a Teleki László Alapítvány valósítja meg a védett népi építészeti emlékek helyreállítását célzó Népi Építészeti Programot. A program iránt nagy a kíváncsiság, a tavalyi támogatásoknak hála csaknem 130 értékfeltáró munka és értékmegőrző felújító tevékenység indulhat meg.

A program megvalósításában az alapítvány megkülönböztetett figyelmet tulajdonít az értékazonosításnak. Az értékmegőrző felújítás alapjait a gondos előkészítés biztosítja, amellyel a népi építészeti emlék értékeinek feltárása, felmérése, a műszaki szakvélemények és építésztervek elkészítése alakítható ki. E szakmai előkészítéssel a későbbi értékmegőrző szemléletű felújítás céljairól és műszaki tartalmáról is korrekt képet alkothat a tulajdonos, gondosabban tervezhető az anyagi ráfordítások igénye.

Az alapítvány így határozta el a program keretén belül egy szakmai előkészítésre igényelhető hozzájárulás meghirdetését. A Program céljainak megvalósításában ez az elem kardinális szakmai megerősítés az értékek azonosítása és fenntartható megőrzése érdekében.

MTI