Sms-t kaptunk, jön az árvíz?

Sms-t kaptunk, jön az árvíz?

A minden év március 22-én megtartott Víz Világnapja idén már nemcsak a tiszta víz fontosságával és az édesvízkészletek veszélyeztetettségével figyelmet fordít, hanem példának okáért a klímaváltozás negatív hatásai folytán keletkező árvizek környezetkárosító és emberéleteket veszélyeztető következményeivel is. A Bosch, hálózatba kapcsolt okosmegoldásaival ezen a téren is tetemes súllyal léphet be az éghajlatváltozást és az időjárást érintő teljes körű technológiai diskurzusba.

Időben érkező figyelmeztetés a folyók digitális felügyeletével

Az éghajlatváltozás a Föld nagyszámú régiójában megváltoztatja az időjárást, aminek hatásait (pl. rettentően aszályos időszakok, amiket hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzések követnek) már „kicsiben” itt, Magyarországon is érezhettük. A szakemberek a mind többet és többet jelentkező, erős esőzések folytán is egyre gyakoribb és hevesebb áradásokra számítanak az egész világon. Eddig a folyók vízállását jellemzően mechanikus módon mérték, ellenben mire ezek az adatok a válaszreakcióban érintett harmadik felek, példaként az evakuációt elrendelhető döntéshozók, vagy épp a katasztrófavédelmi mesterek részére elérhetővé váltak, akár órák is eltelhettek. És ilyen horderejű természeti katasztrófák során minden perc számít.

A Bosch új árvízfigyelő rendszere (Flood Monitoring System) így digitálisan, és ami a legnélkülözhetetlenebb: valós időben, másodpercenként felügyeli a folyók és a települések közelében van másfajta vizek vízállását, ezáltal még időben figyelmeztethet egy közelgő áradás, vagy szökőár előtt. A Bosch, új rendszerét egy kísérleti projekt keretében, a Ludwigsburg mellett van Neckar-folyón tesztelte.

Az árvízfigyelő rendszer ultrahang-érzékelői és kamerái figyelik nemcsak a vízszint, hanem a vízsebesség és az átfolyási volumen változásait is. A szó alapján és átvitt értelemben is befolyó adatokat a rendszer a Bosch IoT-felhőjébe továbbítja, hogy azokat egy képfelismerő algoritmus mindössze másodpercek alatt feldolgozza, elemezze. Amennyiben egy adott érték kritikus határt érne el, a városvezetés, a katasztrófavédelemben illetékes döntéshozók, az érintett lakosok, és a nagyobb vizek közvetlen közelében tevékenykedő vállalkozások tulajdonosai, illetékesei is SMS-üzenetben kapnak jelzést, hogy időben megtehessék a elengedhetetlen óvintézkedéseket az árvízkárok kivédéséhez.

A megoldás iránt már most olyan, például indiai és dél-amerikai települések és országok is érdeklődnek, amelyeknek gyakran kell megküzdeniük az áradásokkal, és az azokat sajnálatos módon azt lehet mondani törvényszerűen követő kárrendezéssel.