Sissi-kiállításra készül a gyulai Almásy-kastély

Sissi-kiállításra készül a gyulai Almásy-kastély

Együttes kiállítást csinál Erzsébet királynéról a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont; az időszaki bemutató május 25-én nyílik és egy éven át tart – hangzott el a találkozó beharangozó sajtótájékoztatóján a helyszínen.

Fekete-Dombi Ildikó, az Almásy-kastélyt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. cégvezetője közölte, az örökös bemutató mellett rendszeresen ajánlanak programokat, új, időszaki kiállításokat a településben élők és a Gyulára érkező turisták részére.

Az „Útközben Erzsébet királynéval” munkacímű prezentáció az időszaki kiállítótér négy termében négy fő témát jár körül: Sissi utazásait, a sporthoz való kapcsolatát, a szépségét és azt, hogyan alakult ki körülötte a mai napig tartó kultusz.

Fekete-Dombi Ildikó kijelentette, a kiállításba belecsempészik a rájuk sajátos interaktív elemeket, ám erről egyelőre nem kívánt több részletet elárulni.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője kijelentette, a bemutató nemcsak térben, hanem időben is körbejárja a „magyarok királynéja” utazásait, egyúttal egy belső utazás is lesz. A tárlaton megpróbálnak viszonyítási pontokat adni a mai kor emberének: egy tükörben mindenki megnézheti, milyen karcsú volt a királyné dereka; de egy kilométerszámláló megmutatja ezt követően, mennyit utazott Sissi a férjével, miközben mennyit utazik egy ma élő átlagos ember. A szépséggel kapcsolatos teremben megfigyelhető lesz ezt követően, miket evett Sissi, és hogy az ma hány kalóriának felel meg.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. cégvezetője a sajtótájékoztatón kijelentette, Magyarországon még sosem rendeztek külső helyen tárlatot; a gyulaira csaknem félszáz tárgyat kölcsönöznek, nem egy közülük még soha nem volt kiállítva.

Megjegyezte, a gödöllői múzeum büszkélkedhet a Föld legnagyobb Sissi-gyűjteményével.

Az utazásokkal kapcsolatban közölte, a császári és királyi pár sokat utazott, külön utazóbútoraik voltak, a célállomásokon direkt a számukra hozott létre tárgyakkal látták őket vendégül, ebből több eredeti tárgyat be tudnak mutatni.

Kölcsönadják Sissi lovaglóruháját, amellyel azt is be tudják mutatni, hogyan lovagolhattak a korban a nők.

Fábián Tamás a sajtó képviselőinek hangoztatta, készíttetnek egy dámanyerget, amit a vendégek ki is próbálhatnak ezt követően.

Kovács József, Békés megye 3. választókerületének fideszes országgyűlési követe felelevenítette, hogy 165 éve, 1857. május 25-én érkezett Békés megyébe és töltötte az éjszakát az akkor Wenckheim tulajdonban található gyulai kastélyban a császári pár. Utazásukat árnyként lebegte be, hogy nagyobbik lányuk életét veszítette Magyarországon.

A politikus hangoztatta, pünkösd vasárnap a kastély előtt térítésmentes előadást tart a Nemzeti Lovas Színház, a Sissi lóháton című előadáson ismert operettekből és musicalekből adnak elő részleteket több nyelven.

Fábián Tamás közölte még, kísérőrendezvényt a Stefánia-szárnyban is terveznek tartani, egy Sissi-korabeli menüsorból összeállított vacsorára várják ezután az érdeklődőket.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester arról szólt, hogy a felújított műemléki épületet újra és újra meg kell tölteni élettel, ilyen „példaértékű” kiállításokkal vissza lehet csalogatni azokat is, akik már látták az állandó kiállítást.

mti