Sikermodell 4.0: a korszerű Audi A3 Sportback

Sikermodell 4.0: a korszerű Audi A3 Sportback

Az Audi 1996-ban az A3 modellel megteremtette a prémium kompakt kategóriát. A sikermodell negyedik generációja sportos, digitalizált és teljesen hálózatba kapcsolt. Progresszív megjelenése mögött több nagyautós innovációt rejt, például kifinomult információs és mulattató rendszert, eszméletlen felfüggesztést és magas szintű biztonságot.

Jellegzetes kinézet és világítás

A korszerű Audi A3 Sportback a sportos megjelenés és a kompakt arányok pompás elegye. A széles Singleframe hűtőmaszk, továbbá a megnövelt első levegőbeömlők tovább fokozzák a prémium kompakt gépkocsi dinamikus karakterét. Az izmos kocsitest két végpontját, az első és a hátsó lámpák közt érzéki vonal köti össze, amely alatt hangsúlyt kap a nagyobb kerékíveket kiemelő korszerűsödött Audi arculat. Modernizált újdonság a Mátrix LED fényszórók digitális nappali fénye. Ez egy pixelmező, ahol háromszor öt LED-szegmens csinál teljesen egyéni igényeknek megfelelő fényhatást, amelyről az A3 Sportback érkezése már messziről egyből felismerhető. A sportos hatású és kiváló színvonalú stílus az utastérben a korszerű váltókar formájában, alumínium, azonfelül szénszálas betétekben, izgalmas ajtónyitókban és feketén csillogó műszerfalban ölt testet. Azt üléskárpit első alkalommal a fenntarthatóság jegyében újrahasznosított PET palackokból készült.

Digitalizált vezérlés, éles megjelenítők

Az A3 Sportback pilótafülkéje maradéktalanul a vezetőre összpontosít. A márka nagyobb modelljeiben megszokott elemekből építkezik, 10,1 hüvelykes középső érintőképernyője alapáras. Kézírással is vezérelhető, a betűk felismerését hangosan nyugtázza, vezérlése természetes. A multifunkciós kormányon is vezérelhető digitális műszerfal az alapfelszereltség része. Az extraként rendelhető Audi virtuális műszerfal (Audi virtual cockpit) olyan újabb funkciókat tesz elérhetővé, mint a szélesebb monitor, vagy az egész képernyős navigáció. A fejlettebb rendszer 12,3 hüvelykes képátmérőjű és három eltérő megjelenítési módot ajánl, mások mellett egy sportos kinézetet. Felárért a legszámottevőbb információkat a szélvédőre vetítve is megjeleníthetjük.

Élményfokozó infotainment

Az MMI kezelőfelület mögött az Audi harmadik generációs moduláris infotainment platformja látható. Tízszer gyorsabban üzemel, mint közvetlen elődje, könnyűszerrel kapcsolódik a telefonunkhoz, sebesen futtatja az Audi connect szolgáltatásokat fejlett LTE technológiája révén, és természetesen integrált wifi hotspottal is büszkélkedhet. A felhasználók akár hat eltérő profilban is elmenthetik saját beállításaikat – legyen az a kímélő klíma, a pihentető üléspozíció, a leggyakoribb navigációs útitervek, vagy a kedvenc rádióadók. A DAB+ digitális rádióadás standard, az online, valamint hibrid rádióadók hallgatása feláras tétel. A navigációs célravezetés az összes régebbinél könnyebb és rugalmasabb. A fedélzeti számítógép a forgalmi helyzet alakulását képes előrejelezni és a lehetőség szerinti torlódások elkerülésére menetközben újabb alternatív útvonalat kínálni. A Google Earth nagyfelbontású műhold képei mellett a legtöbb európai nagyváros részletes, háromdimenziós térképe is rendelkezésre áll. A előtérbe állított turisztikai célpontokat fotókkal, nyitvatartási időkkel és szöveges ajánlásokkal segíti, de az Audi connect egy sor car-to-X szolgáltatást is ad. Nyújt támogatást szabad parkolóhelyet találni és a közlekedési lámpákkal kommunikálva biztosítja, hogy a zöld hullámot kihasználva suhanjunk keresztül a településen. Okostelefonnal összekötve felhasználható a myAudi, az Apple CarPlay, vagy az Android Auto, az Audi phone box mindazonáltal a gépjármű antennáját használja az eszköz helyett, míg vezeték nélkül tölti. Kis idővel a piaci bevezetést követően az Audi A3 Sportback használói élvezhetik a Audi connect key kényelmét, aminek révén androidos okotelefonról lehet ezt követően nyitni, zárni a gépjárműt, valamint elindítani a motort, sőt rögvest az Amazon Alexa szintén rendelkezésre fog állni.

Kulturált motorok

A korszerű Audi A3 Sportback Európában három eltérő motorral érkezik – a 110 kW (150 LE) 1.5 TFSI-vel (vegyített üzemanyag-fogyasztás: 5.1 – 4.8 l/ 100 km; vegyített CO2-kibocsátás: 116 – 111 g/km*), azonfelül a 2.0 TDI-vel, amely választható 85 kW (116 LE) (vegyített üzemanyag-fogyasztás: 3.6 – 3.5 l/100 km; vegyített CO2-kibocsátás: 96 – 92 g/km *) vagy 110 kW (150 LE) teljesítménnyel (vegyített üzemanyag-fogyasztás: 3.9 – 3.7 l/100 km; vegyített CO2-kibocsátás: 103 – 98 g/km *). Minden motor csodás nyomatékkal bír, futásuk konkrétan kulturált. A gyártás kezdetekor ezek az erőforrások csakis elsőkerék-meghajtású változatokban állnak rendelkezésre hatfokozatú kézi sebességváltóval, amellett sebes reagálású hétfokozatú S tronic váltóval, aminek modernizált kompakt választókarját tolni, ugyanakkor húzni lehet. A piaci bevezetés után az Audi szakaszosan újabb motorváltozatokkal – beleértve villamosított erőforrásokat is –, emellett összkerék-meghajtással áll a vásárlók rendelkezésére.

Újraértelmezett futómű

A korszerű A3 Sportback felfüggesztése – a 110 kW (150 LE) teljesítménytől négylengőkaros hátsó futóművel – konkrétan sportos és határozottan kiegyensúlyozott, a kellemes menetkomfortot hozza összhangba fergeteges dinamikával. Kívánságra a felfüggesztés adaptív csillapításvezérléssel szintén rendelkezésre áll, amely egyben 10 milliméterrel ülteti az aszfalthoz közelebb a karosszériát. A lengéscsillapítók egyenként alkalmazkodnak az útviszonyokhoz, az aktuális közlekedési helyzethez és az Audi drive select beállítasaihoz. Az S line csomaggal egyesült erővel a vásárló élvezheti a sport felfüggesztés áldásait (minden más esetben feláras extra). A csillapítás keményebb, a karosszéria ugyanakkor 15 milliméterrel kerül közelebb az úthoz, a vezetési inger ugyanakkor garantált.

Rutinos vezetősegédek

A koccanásokat elkerülő Audi pre sense front, a kikerüléssegéd, azonfelül a sávelhagyásra figyelmeztető révén az A3 Sportback eredményesen csökkenti a közlekedési balesetek kockázatát és a biztonság magas védelmi szintjét nyújtja már alapáron is. A vezető és utasai biztonságát olyan feláras rendszerek fokozzák, mint sávváltásra-, valamint kiszállásra figyelmeztető, keresztirányú forgalomfigyelő és parkolóinas. Az adaptív, az előttünk haladó sebességéhez automatán alkalmazkodó sebességtartót sávtartó egészíti ki, amely a sáv centrumában tartja a gépjárműt, ha indokolt apró kormánymozdulatokkal korrigál. Hosszú utazások alkalmával ez a szerepkör is korrigálja a komfortot és a biztonságot.

Hangolt térkihasználás

A korszerű A3 Sportback kompakt külső méretei ellenére meglepően tágas és praktikus gépjármű. Hossza 4,34 méter, szélessége 1,82 méter tükröket nem számítva, a prémium kompakt elődjéhez képest három centiméterrel hosszabb. 1,43 méteres magassága és 2,64 méteres tengelytávja nem változott. A hátsó üléstámlák helyzetétől függően a csomagtartó mérete 380 és 1200 liter közti, a csomagtérpadló változatos megoldású magasságban állítható. Kívánságra az A3 Sportback lábbal is irányítható elektromos csomagtérajtó-mozgatással is felszerelhető.