Római játszótér, kelta emlékhely készül Paks térségében

Római játszótér, kelta emlékhely készül Paks térségében

A római kort idéző játszóteret, fűszerkertet építenek a Paks melletti Lussoniumnál, a bölcskei Szent András kastély területén kelta emlékhely épül, és felújították a 19. századi műemlék kápolnáját is egy térségi turisztikai fejlesztés részeként.

A projekt paksi elemeinek megépítéséről a héten kötött szerződést a település önkormányzata a Soltút Kft. -vel.

Kiszli László ügyvezető igazgató az érdeklődőknek közölte: a Dunakömlődön fedezhető fel Lussonium területén egy római őrtoronyra emlékeztető játszóteret, mászóoszlopot, római harci szekérre hasonlító építményt, mérleghintát készítenek, azonfelül az ókorban is ismert növényekből fűszerkertet telepítenek. A dunai limes vonalán hajdan álló római őrtornyot bemutató helyen sétányt is kialakítanak közvilágítással, térburkolattal.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pártfogásával, 327 millió forintból megvalósítandó projekt egyik fő célja a kerékpáros turizmus fellendítése, így több helyen, ezáltal a Lussonium közelében kerékpártároló is épül. A paksi elemek ez év nyarára készülnek el.

A programban résztvevő Madocsán a Duna-partot fejlesztik, Bölcskén sonkaérlelőt és bormúzeumot csinál a helyi Bölcskei Haladás Alapítvány.

A Bölcskéhez közeli Szentandráspusztán – ugyancsak az európai uniós projekt segítségével – már felújították a kastély kápolnáját. Belasics Edit, a kastély tulajdonosa kijelentette: a érzéki stílusú Jézus Szíve kápolnát a kastély korábbi tulajdonosa, a Nagy család építtette az 1890-es években. A most kicserélt ólomüvegablakokat Kegyes János üvegfestő gyártotta.

Az 1830-as években klasszicista stílusban épült kastély területén 2015-ben tártak fel három kelta lakóházat, amelyeket a dokumentálás után visszatemettek. A régészeti lelőhelyet emlékhely mutatja ezután: mivel a kelta kultúra kardinális elemei a fémek és a tűz, egy nagy méretű, fém tűztálat állítanak fel a kastély kertjében – mondta a tulajdonos.

mti