Roger Waters jövő tavasszal újra Budapestre jön

Roger Waters jövő tavasszal újra Budapestre jön

Roger Waters öt év szünet után újra Budapesten lép fel. A Pink Floyd egykori alapítója 2023. április 23-án az MVM Dome-ban ad koncertet This Is Not A Drill című európai turnéja keretében.

A negyvenállomásos koncertsorozat jövő márciusban Lisszabonban indul és tizennégy országot érint – közölte a szervező Live Nation a sajtó képviselőivel.

A koncerteken húsz dal csendül fel a Pink Floyd és Roger Waters klasszikusaiból, például az Us & Them, a Comfortably Numb, a Wish You Were Here és az Is This The Life We Really Want?. Azonfelül bemutatkozik Waters új, The Bar című szerzeménye.

A produkcióban Roger Waters énekel, továbbá gitáron, basszusgitáron és zongorán játszik, Jonathan Wilson, Dave Kilminster és Jon Carin gitározik (utóbbi billentyűs hangszereket is megszólaltat), Gus Seyffert basszusgitározik, Robert Walter billentyűzik, Joey Waronker dobol, mellettük Shanay Johnson és Amanda Belair vokálozik, Seamus Blake ugyanakkor szaxofonozik.

„A This Is Not A Drill rock and roll és filmes impresszió, amit a terem centrumában található színpadon adunk elő. Egyben vádirat a korporatív disztópia ellen, ahol mindannyian a túlélésért küzdünk. Cselekvésre szólít fel, hogy szeressük, védjük és osztozzunk értékes és egyensúlyát vesztett otthonunkon, ezen a bolygón. A show tucatnyi dalt magába foglal a Pink Floyd aranykorszakából, jó néhány újabb darab mellett” – idézte a kommüniké Roger Waterst.

A 79 éves zenész 1965-ben alapító tagja volt a Pink Floydnak, amely a pszichedelikus rock legnélkülözhetetlenebb együttese lett az évek alatt. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, továbbiakban jogvita kezdődött közte és a többi tag közt a név használatáért; a Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el.

Waters szólópályafutása alatt négy stúdiólemezt és egy operaalbumot konstruált. Többször koncertezett Magyarországon, legutóbb 2018 májusában a Papp László Budapest Sportarénában. Us + Them című koncertfilmjét 2019-ben a hazai mozik is vetítették.

mti