Ritka római kori amfiteátrumot tárnak fel Angliában

Ritka római kori amfiteátrumot tárnak fel Angliában

Ritka római kori anfiteátrum feltárásán dolgoznak régészek a kelet-angliai Richboroughnál, a mesterek alapján az egész római birodalom területén csaknem húsz ilyen építmény lehetett – adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

Az amfiteátrumban csaknem kétezer éve akár ötezer ember is szórakozhatott olyan rendezvényeken, mint gladiátorvidalok, vadállatvadászatok vagy nyilvános kivégzések. Ebben a térségben volt mert az egyik legszámottevőbb római kori helység a brit-szigeteken.

Richboroughban, amit akkor Rutupiae néven ismertek a rómaiak, szállt partra Claudius császár negyvenezer fős megszálló erőinek egy része i. sz. 43-ban. A kikötő körül egy forgalmas település épült fel, és egészen a római uralom végéig, i. sz. 410-ig virágzott.

A koronavírus-járvány folytán előző évben el kellett halasztani a feltárások megkezdését, idén ősszel láttak hozzá a régészek a óriási feladathoz. „Tudtuk, hogy van itt egy amfiteátrum, mert 1849-ben végeztek részleges feltárást. Szóval volt elképzelésünk róla, de többet akartunk megtudni” – mondta Paul Pattison történész.

Az amfiteátrum maradványai egy alacsony, de nagyszerű hegyen vannak, közel az egykori római kori településhez.

Az elmúlt hetekben sikerült feltárni azt, miként épült. Külső falai legalább hat méter vastagok voltak, tőzegtéglából készültek, az aréna belső falai helyileg bányászott mészkőtéglákból készültek. „Felfedeztük, hogy a fal belső részét vakolták, ezután bepucolták. És az aréna falain festékmaradványokat is találtunk” – mondta a történész.

A Nagy-Britanniában feltárt 15 vagy 16 amfiteátrum egyikét sem készítették ilyen kényesen. Ez egy ritka lelet. Az egész római birodalom területén 19 vagy 20 ilyen építmény lehetett – tette hozzá Pattison.

A régészek feltártak egy kicsiny helyiséget, ajtónyílással, ahol a vadállatokat tarthatták, mielőtt kiengedték őket az arénába. Találtak egy különösen ép macskacsontvázat, lemészárolt állatok csontjait, ugyanakkor érméket, ékszereket, edénytöredékeket, amelyek mind arról tanúskodnak, hogy a települést polgárok lakták a római kor közben.

mti