Rio 2016 – A vitorlázó Berecz Zsombor Valenciában készül

illusztráció

Valenciában, egy internacionális csapattal készül az ötkarikás játékokra Berecz Zsombor, akinek célja Rióban a pontszerzés. A Laserről Finndingire váltott vitorlázónak már nem koplalnia, hanem híznia kell versenysúlyához.

„Valenciában van a bázisunk, itt tartjuk az edzések hatvan százalékát, ugyancsak innen utazunk a versenyekre” – nyilatkozott a spanyol városból a 29 éves vitorlázó.

Az olimpiáig három jókora versenyen indul a magyar finndingis: március elején az Európa-bajnokságon Barcelonában, aztán rá három hétre a Princess Sofia Trophy titulussal rendelkező rangos internacionális viadalon Mallorcán, ezután májusban a világbajnokságon az olaszországi Gaetában.

„Utána konténerbe rakjuk a hajót, amely két-három hét alatt érkezik meg Rióba. Másfél hónappal a rajt előtt még lesz ott egy edzőtábor, ezt követően hazajövünk pihenni, s tíz nappal a vitorlásversenyek előtt utazunk ki újra” – mondta Berecz Zsombor, aki a magyarok közül másodikként szerzett kvótát, a 2014-es vb-n elért 15. helyével.

Kijelentette még: reméli, hogy a vb-n már modern hajóval, korszerű árbóccal és vitorlázattal állhat rajthoz, addig a felszerelés tesztelése zajlik. Kiemelte, terjedelmes segítséget kap klubjától, a szövetségtől és a gyártótól ugyancsak.

„Ha szerfelett jól összeáll minden, akkor a vb-n biztosan nem fogok jól menni” – nyilatkozott. Ennek magyarázata, hogy nem kívánja felfedni a lapjait, azaz nem akarja megmutatni a vetélytársaknak, mire képes a korszerű vitorlással.

Berecz a 2008-as pekingi (30. hely) és a 2012-es londoni olimpián (21.) Laserben indult, továbbiakban váltott a nagyobb fizikai igénybevételt kívánó Finndingire.

„Ez a hajóosztály jobban fekszik nekem, Laserben gyakorlatilag állandóan koplalnom kellett, hogy ne legyek több 82-83 kilónál, következésképpen elfogyott a tartalékom a versenyek végére. Most mindazonáltal az egyetlen dolgom, hogy egyek, s megtartsam a 96-98 kilómat. Most 96 kiló vagyok, Rióban, aholis középszeles futamok várhatóak, ez elég lehet” – érvelt.

A helyszínnel már megismerkedett egy edzőtábor és az előolimpia során, de – ahogy nyilatkozta – még alaposabb feltérképezésre van szükség.

„Az edzőmnek még jobban meg kell ismernie a körülményeket, példának okáért az áramlást, mert az áramlásváltások az öbölben jobban befolyásolhatják a verseny, mint a szél” – nyomatékosította Berecz Zsombor.

A vitorlásversenyek helyszínéről azt mondta, igazak a víz szennyezettségéről szóló hírek: „Eléggé zűrös a helyzet, magam szintén láttam vitorlázás közben döglött állatot a vízben. De azért nem akkora a probléma, én nem tartok tőle.”

Berecz Zsombor határozottan kijelentette, a pontszerzés, azaz az 1-6. hely a célja Rióban: „Két olimpián már voltam, jó lenne valami eredményt ugyancsak felmutatni.”

(MTI)