Rembrandt Éjjeli őrjáratának minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé a Rijksmuseum

Rembrandt Éjjeli őrjáratának minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé a Rijksmuseum

Rembrandt Éjjeli őrjárat című mesterművének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé online az amszterdami Rijksmuseum.

A múzeum a The Guardian cikke alapján egyúttal közölte, hogy a festmény restaurálásának befejezése késik. A művelet múlt évben kezdődött, és a múzeum permanensen online közvetítette a mesterek tevékenységét.

A festmény most közzétett 44,8 gigapixeles fotóját 528 eltérő fotóból állították össze. Ez a részletgazdag felbontás biztosítja, hogy az hatalmas vászon minden ecsetvonását külön meg tudják nézni a kíváncsiskodók.

A nagyfelbontású fotót a restaurációs munkák alatt készítették, hogy a mesterek alaposan tanulmányozhassák a festmény minden pontját és fel tudják deríteni, hol tett kárt az idő a festményben.

Taco Dibbits, a múzeum igazgatója közölte, hogy az Éjjeli őrjáraton dolgozó restaurátorok a legfejlettebb technológiákat használják, és örökösen feszegetik a eshetőségek határait. A fénykép kulcsfontosságú információforrása lett a szakembereknek, a múzeum honlapjára vendégek ugyanakkor aprólékosan megcsodálhatják a mű minden részletét – nyomatékosította az igazgató.

A 12 fős restaurátorcsoport előző évben júliusban kezdett el dolgozni a külön ehhez a munkához megalakított hét négyzetméteres üvegkamrában. A koronavírus-járvány alatt életbelépett távolságtartási szabályok folytán ellenben az eredeti munkatervet nem tudják tartani.

Az eredeti terv alapján a munka második fázisa 2020 nyarán kezdődött volna. Mivel ez nem lehetséges, 2021 elejére csúsztatták el. Az üvegkamrában zajló munka rendjét a biztonsági szabályok alapján határozták meg, így egyidejűleg mindössze két ember dolgozhat a festmény restaurálásán a kis helyiségben.

A Rijksmuseum várhatóan június 1-jén nyit ki újra, de a napi látogatószámot a megszokott tízezer helyett kétezer főben maximálják, hogy eleget tudjanak tenni a fizikai távolságtartás követelményének.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) egyik legnevezetesebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagy méterű, 363-szor 467 centiméteres kép egy egész falat betölt a Rijksmuseumban.

mti