Rekordméretűre növekedett a magyar gumiabroncspiac

Rekordméretűre növekedett a magyar gumiabroncspiac

Minden eddiginél több, összesen 3,1 millió darab gumiabroncsot értékesítettek Magyarországon a gyártói képviseletek a gumiabroncs nagy- és kiskereskedőknek múlt évben, ami 9,7 százalékos növekedés viszonyítva a tavalyi esztendőhöz – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

A szövetség információi alapján minden gumiabroncs-kategória eladása növekedett. A személygépkocsira való gumik értékesítése 9 százalékkal 2,4 millió darabra, a települési terepjáró gumiké 23 százalékkal 182 ezerre, a motorkerékpár abroncsok eladása 5 százalékkal 58 ezerre, a kisteherautó abroncsoké ugyanakkor ugyancsak 5 százalékkal 258 ezerre bővült.

A nehézgépjárművekre való gumiabroncsok szegmensében az egy évvel korábbihoz képest a teherautó és autóbusz gumikból 21 százalékkal több, 180 ezer, a földmunkagépekre való gumiabroncsokból 25 százalékkal több, 642 darab, a mezőgazdasági gépekre való gumiabroncsokból mindazonáltal 12 százalékkal több, csaknem 17 ezer fogyott.

A közlemény idézi Hunyadi Szabolcsot, a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnökét, aki úgy vélekedik, hogy a hazai termelőipar jó teljesítményét mutatja, hogy a magáncélú gumiabroncsok értékesítésének bővülése mellett soha nem látott méretűre növekedett a nehézgépjármű abroncsok értékesítése is.

Évszak szerinti bontásban a nyári gumik piaca 1,5 százalékkal, a téli gumik eladása 12 százalékkal bővült. A hosszú idő után újra divatba hozott négyévszakos abroncsok eladása nagymértékben, 48 százalékkal növekedett, de a szegmens részesedése még mindent összevetve is csak 3,5 százaléka a egész magyarországi gumiabroncspiacnak.

Az információ alapján a gumiabroncsipar a hazai termelőipar egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az iparágban foglalkoztatottak száma örökösen nő, közvetlenül csaknem 6 ezer, közvetve ugyanakkor több mint 15 ezer most. A Magyar Gumiabroncs Szövetség becslése alapján a magyar gumiabroncs-iparág a GDP 1,5 százalékát állítja elő. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának értéke előző évben már meghaladta az 528 milliárd forintot.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011-ben alakult meg hét, magyarországi gyártókapacitással, amellett képviselettel büszkélkedhető internacionális gumiabroncsgyártó cég részvételével.

mti