Rekordáron kelt el az egyik legnagyobb kék zafír

Rekordáron kelt el az egyik legnagyobb kék zafír

Rekordáron kelt el az egyik legnagyobb, Srí Lankáról származó kék zafír: a Christie’s aukciósház közlése szerint egy magángyűjtő 13,87 millió euróért (4,25 milliárd forint) vásárolta meg a drágakövet.

A Blue Belle of Asia elnevezésű, 392,52 karátos zafír egy gyémántokkal gazdagon kirakott nyakéket ékesít, és az aukciósház genfi ékszerárverésének egyik legnagyobb feltűnést keltő darabja volt.

A Christie’s keddi árverésén összesen 120,4 millió eurót ajánlottak az eladásra kínált műkincsekért és ékszerekért, és ez valószínűleg ugyancsak rekordnak számít.

Rekordáron kelt el az egyik legnagyobb kék zafír
Rekordáron kelt el a Blue Belle of Asia zafír

A páratlan ékszer mellett kalapács alá került a windsori hercegnő tulajdonában lévő két, drágakővel kirakott Cartier-ékszertigris, amelyek heves licit után 2,5 millió euróért keltek el.

Egy 19. századból származó, egykor III. Napóleon francia császár felesége, Eugénia birtokában lévő melltű 1,9 millió euróért cserélt gazdát.

A Christie’s közleménye szerint a keddi árverésen közel harminc országból kereken hatszáz érdeklődő vett részt. Az összbevétel csaknem kétszerese az aukciósház által várt összegnek.

Srí Lankában találták a világ három legnagyobb kék zafírját: az angol királynő koronáján lévő 400 karátos drágakövet, a Blue Belle of Asia nevű zafírt, valamint az India Csillagát, amely a New York-i természettörténeti múzeumban csodálható meg.

(forrás: hirado.hu)