Rahmanyinovot ünnepli az első Orosz Zenei Esemény

Rahmanyinovot ünnepli az első Orosz Zenei Esemény

A 145 éve született Szergej Rahmanyinov művei állnak az első Orosz Zenei Parádé középpontjában, amely Debrecenben és Budapesten várja a közönséget szeptember 29. és október 6. közt.

A Szabó Marcell alapító-művészeti vezető által összeállított program Rahmanyinov gazdag és mai napig töretlenül híres életművének minden vonatkozását przentálja – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A parádé jó néhány ritkaságot ígér olyan ideális művészek koncertjeivel, mint Perényi Miklós, Farkas Gábor, Kolonits Klára, Anatolij Fokanov, Zsoldos Bálint és a moszkvai Rahmanyinov Trió, illetve a fiatal generáció legjobbjai, köztük Balogh Ádám, Razvaljeva Anasztázia és a Kruppa Kvartett.

A négy debreceni és nyolc fővárosi program megvalósításában Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen és egyben a cívisváros zeneigazgatója vállalt társszervező szerepet. Az esemény két megkülönböztetett produkciója a Rahmanyinov zenekara és Rahmanyinov hite címeket viselik. A zenekari esten – a Zeneakadémián és a debreceni Kölcsey Központban A holtak szigete, a Rapszódia egy Paganini-témára és az I. szimfónia hangzik el. A Szent István Bazilkában és a Nagytemplomban Rahmanyinov Vesperás című kórusműve szólal meg a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Szabó Sipos Máté vezényletével.

A Rahmanyinov kamarája és a Rahmanyinov ritkaságai című koncerteken a kíváncsiskodók a szerző minden kamaraművét meghallgathatják, a Rahmanyinov zongorája című szólóesten Farkas Gábor zongoraművész, a Tokiói Egyetem professzora lép színpadra. A Rahmanyinov hangjai című dalesteken az orosz romantika ritkán hallható gyöngyszemeit szemlélteti Budapesten Kolonits Klára és Zsoldos Bálint, Debrecenben Anatolij Fokanov és Virág Emese. Aki ugyanakkor nem kizárólag a zenén át találkozna Rahmanyinovval, Lukácsházi Győző archív felvételekkel színesített előadásain ismerheti meg a zeneszerző életét és korát.

Az első Orosz Zenei Rendezvény nemcsak előadásokat, hanem látnivalókat is biztosít: szeptember 29-től a debreceni Kölcsey Központban, október 2-tól ugyanakkor a fővárosi Orosz Kulturális Központban megfigyelhető a moszkvai Orosz Nemzeti Zenei Múzeum erre az alkalomra összeállított Párbeszéd kortársakkal című fotókiállítása, amely Rahmanyinov életéről és munkásságáról szól.

mti