Pécsi Balett bemutatójával indul a XIII. Pécsi Internacionális Tánctalálkozó

Pécsi Balett bemutatójával indul a XIII. Pécsi Internacionális Tánctalálkozó

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Internacionális Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. közt a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével – közölte a szervező Pécsi Balett sajtótájékoztatóján.

Mint írták, a rendezvény nyitónapján este hét órától a Pécsi Balett bemutatója lesz megfigyelhető a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, Carl Orff Carmina Buranájához Vincze Balázs igazgató hozott létre koreográfiát. Kitértek rá: az előadás a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap segedelemével valósul meg.

A közleményben megjegyzik, hogy a Carmina Burana megkerülhetetlen téma, nagy feladat, de csodás kihívás egy koreográfusi pályán, az alkotó kompozíciója “magasabb régióba emeli a középkori diákdalokat, a zene magasztossága ihletet ad egy koreográfusi vallomásra”.

A tájékoztatásban kiemelik, hogy a parádén a hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legkorszerűbb produkcióikat a pécsi közönségnek, a találkozó ugyanakkor ugyancsak szól a közönségnek és a szakmának.

A házigazda Pécsi Balett mellett fellép a Győri Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duda Éva Társulat, az M Studio Sepsiszentgyörgyről, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat, illetve Dániából érkezik a Black Box Dance Company.

A több éve jelentős elismerést arató internacionális balettgála 2019-ben sem marad el; a nézők impozáns részleteket láthatnak a moderntánc világirodalmából és a világhírű tradicionális balett repertoárjából a Kodály Központban, a Cella Septichorában ugyanakkor idén is fellép a Flamenco Sopianae.

Az eseménysorozat a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma patronálásával valósul meg.

A Pécsi Balett közleményében kitérnek arra is, hogy a tánctalálkozót követően a társulat tolmácsolásában az ez évi évadban is láthatja a nagyérdemű az internacionális sikereket elért Carmen című előadást és a Rómeó és Júliát a Nemzeti Táncszínház szervezésében Budapesten, ezenkívül a májusban bemutatott mesebalettet, a Csipkerózsikát a Pécsi Nemzeti Színházban.

A Carmina Burana mellett még egy bemutatóval készül a társulat, mellyel újból a fiatalabb generációt szeretnék megszólítani. A Piroska és a farkas mindenki által ismert történetét Molnár Zsolt Harangozó-díjas balettművész, a Pécsi Balett magántáncosa koreografálja ezután, s Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a társulat ügyvezetője rendezi.

A tánctalálkozóról, jegyinformációkról, OFF-programokról bővebb tájékoztatás olvasható a tanctalalkozo.hu internetes oldalon.

mti