Oscar-díj – Rekordszámú, 93 filmet neveztek a legjobb internacionális film kategóriájába

Oscar-díj – Rekordszámú, 93 filmet neveztek a legjobb internacionális film kategóriájába

Rekordszámú, 93 filmet neveztek az amerikai filmakadémia legjobb internacionális film díjára.

A filmakadémia szavazóinak a következő négy hét áll a rendelkezésére, hogy legalább 12 filmet megnézzenek a nevezett alkotások közül, mielőtt február 1-jén elkezdődik a szavazás első köre – írta a hétvégén a The Wrap mozis hírportál.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ismertette tagságával a legjobb internacionális film kategóriájába nevezett filmek listáját. Mint kiderült, 93 nevezés érkezett a filmakadémiához, ami meghaladta a 2017-es rekordot, amikor 92 filmet küldtek az Oscarért az egyes országok.

A 93 nevezett film közül 34 alkotást szervezett nő, ami héttel több a tavalyinál.

A nevezett produkciók közt megjelenik a Még egy kört mindenkinek című dán film, Thomas Winterberg rendezésében, Alexander Nanau Colectiv című román dokumentumfilmje, Agnieszka Holland Sarlatán című cseh filmje, az orosz Dorogije továriscsi, Andrej Koncsalovszkij filmje, és a Magyarország által a versenybe küldött Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás, amit Horvát Lili szervezett.

A filmben Márta (Stork Natasa), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen egy férfival (Bodó Viktor). Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme kijelentette, sohasem látta őt.

A kedves dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült a Nemzeti Filmintézet segédkezésével. A film operatőre Maly Róbert volt. A film sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, ezután a torontói eseményen, és rangos díjakkal ismerték el Varsótól Chicagóig.

Az Oscar-jelöléseket március 15-én hozzák nyilvánosságra. A 93. Oscar-díjátadó gálát mindazonáltal április 25-ére tervezik a Los Angeles-i szervezők.

mti